Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Circa 150 de salvatori…

VIDEO Circa 150 de salvatori și pompieri din șase țări au ajuns în R. Moldova pentru a participa la un exercițiu la scară largă în domeniul lichidării consecințelor dezastrelor

Sursa: Poliția de Frontieră

În dimineața zilei de miercuri, 12 iulie, echipele internaționale de salvatori și pompieri din Republica Cehă, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Ucraina, care participă la exercițiul EURO-MED-REACT au ajuns în R. Moldova. Echipele participante au venit în R. Moldova pentru a simula asistența serviciilor de urgență naționale la lichidarea consecințelor unor inundații majore, incendii și accidente chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN).

Conform scenariului aplicațiilor, asistența echipelor a fost solicitată și coordonată după activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene la solicitarea R. Moldova.

În total, 147 de salvatori și pompieri străini vor asista angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) la realizarea misiunilor simulate în perioada 12-14 iulie în regim non-stop. 

Exercițiul de teren pe scară largă EURO-MED-REACT 2023 este bazat pe o serie de situații tactice simultane organizate în teren în baza centrului operațional din cadrul Centrului Republican de Instruire a IGSU din localitatea Răzeni, raionul Ialoveni. 

Exercițiul face parte din proiectul EURO-MED-REACT, o inițiativă finanțată de Uniunea Europeană, care urmărește scopul de a îmbunătăți capacitățile forțelor protecției civile împotriva amenințărilor CBRN și a dezastrelor naturale și alinierea Moldovei și Ucrainei la Mecanismul Uniunii Europene de Protecție Civilă.

Totodată, diverse organizații europene din cadrul unui consorțiu au contribuie la desfășurarea aplicațiilor, inclusiv Direcția Generală a Serviciului de Salvatori și Pompieri din Republica Cehă, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din România, Ministerul de Interne al Republicii Slovace, Secția de gestionare a crizelor și Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei. De asemenea în exercițiu sunt implicați specialiștii din cadrul Universității de Stat pentru Siguranța Vieții din Lviv, Ucraina și reprezentanții unităților de pompieri voluntari din Polonia. 

„Având în vedere riscurile complexe și  schimbări legate de climă, sănătate, mediu și siguranță, prevenirea, pregătirea și răspunsul eficient la lichidarea consecințelor situațiilor de urgență sunt aspecte prioritare în procesul implementării proiectului EURO-MED-REACT”, conform IGSU.