Cazul primarului care „a cumpărat” un sat: litigiul a ajuns la Curtea Supremă de Justiție
Litigiul inițiat de primarul satului Cotul Morii (r. Hâncești), Mihail Merzâncu, împotriva consiliului local și primăriei pe care o conduce a ajuns la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Astfel, judecătorii CSJ urmează să decidă dacă mențin hotărârile instanțelor inferioare, care obligau statul să-i achite primarului peste un milion de lei drept despăgubiri.
După inundațiile din vara anului 2010, care au distrus aproape în totalitate satul Cotul Morii din raionul Hâncești, autoritățile au decis să strămute satul pe un deal de la hotarul satelor Leușeni și Cotul Morii, folosit până atunci în scopuri agricole. În decembrie 2010, în timp ce noul sat era deja în construcție, primarul a cumpărat zeci de terenuri, cu o suprafață de peste 9 ha din noul sat. Întrucât a fost deposedat de acele terenuri, pentru care, conform contractelor de vânzare-cumpărare, a plătit cca 60 de mii de lei, primarul a cerut ulterior de la primăria pe care o conduce despăgubiri de 34 de milioane de lei, în timp ce bugetul anual al localității abia depășește un milion de lei.
Primarul susține că a cumpărat respectivele terenuri „pentru a-i ajuta” pe localnici, însă nu a explicat exact modul în care ar fi putut ajuta sătenii, cumpărând terenurile de sub casele lor.
Vedeți mai jos o anchetă video făcută de ZdG la acest subiect în septembrie 2020:
După mai bine de zece ani de la inundațiile care au șters de pe hartă satul Cotul Morii din raionul Hîncești, oamenii încă nu-și pot face acte de proprietate pentru noile case. Localnicii au devenit victime colaterale ale unui litigiu dintre primarul de atunci, reales în funcție anul trecut, și primăria Cotul Morii.
În iulie 2013, Mihail Merzîncu și soția sa, Maia, acționează în judecată autoritățile publice locale. Fostul primar cerea exproprierea totală în folosul statului a 8,9 ha pe care le deținea la Cotul Morii, iar drept despăgubiri, Merzîncu solicita de la primăria și Consiliul Comunal Cotul Morii 10,1 milioane lei. Alte 3,3 milioane lei solicita cu titlu de dobândă de întârziere, 1,8 milioane cu titlu de penalitate, 674 de mii de lei cu titlu de venit ratat și 67 de mii de euro drept prejudiciu moral. În total, suma pretinsă de Merzîncu de la autoritățile locale se ridica la aproximativ 17 milioane de lei.
În cererea de chemare în judecată Merzîncu susținea că „dorea să se ocupe cu agricultura pe aceste terenuri, să cultive semințe de soi de floarea soarelui pentru a întreține familia, însă au fost nevoiți să constate că aceste terenuri au fost expropriate de fapt de către pârâți (primăria și consiliul Cotul Morii, n.r.), fiind în imposibilitate de a efectua careva lucrări pe aceste terenuri”.
Deși afirma că voia să facă agricultură, contractele de vânzare-cumpărare arată că cele mai multe dintre terenuri au ajuns în posesia lui Merzîncu în baza unor contracte de vânzare-cumpărare încheiate pe 20 și 27 decembrie 2010, când casele erau deja ridicate și era evident că pământul nu mai putea fi folosit în scopuri agricole.
Ulterior, întrucât judecarea dosarului s-a întins pe parcursul mai multor ani, avocatul lui Merzîncu a înaintat mai multe cereri de concretizare „în legătură cu actualizarea despăgubirilor sub forma dobânzii de întârziere şi a venitului ratat”. Astfel, în iunie 2018, suma pretinsă de la Primăria și Consiliul Comunal Cotul Morii depășea deja 31 de milioane de lei.
Merzîncu câștigă în instanță 1,64 milioane de lei
Printr-o hotărâre a Judecătoriei Hîncești din 11 iulie 2018 a fost admisă parțial cererea de chemare în judecată depusă de Mihail Merzîncu. Instanța a dispus încasarea din contul Consiliului Local Cotul Morii în folosul familiei Merzîncu a sumei de 656 264 de lei cu titlu de compensare a pierderilor cauzate prin înstrăinarea forțată a terenurilor, 735 123 de lei drept dobândă de întârziere pentru perioada 2 decembrie 2011 – 19 iunie 2018, 29 de mii de lei cu titlu de despăgubire pentru venitul ratat pentru anul 2011, 100 de mii de lei pentru compensarea pagubelor morale și 25 de mii de lei drept cheltuieli pentru serviciile avocatului. În total: 1,54 milioane de lei.
Hotărârea Judecătoriei Hîncești a fost contestată atât de Merzîncu, cât și de autoritățile publice locale. În ianuarie 2019, Curtea de Apel Chișinău a casat hotărârea primei instanțe și a trimis cazul spre rejudecare la Judecătoria Hîncești, în alt complet de judecată.
Prin încheierea Judecătoriei Hîncești din 5 aprilie 2019, instanţa a dispus atragerea în proces în calitate de intervenient accesoriu din partea pârâților (primăria și Consiliul Local Cotul Morii, n.r.) a Guvernului R. Moldova, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcțiilor, Agenția Servicii Publice, Consiliul raional Hîncești, ÎS „Institutul National de Cercetări şi Proiectări în domeniul Amenajării Teritoriului și Arhitecturii „Urbanproiect”.
Între timp, avocatul lui Mihail Merzîncu a depus o nouă cerere suplimentară de concretizare prin care suma solicitată de clientul său ajungea la 33,9 milioane de lei.
Prin hotărârea Judecătoriei Hîncești din 20 ianuarie 2020, redactată integral la 10 iunie 2020, a fost dispusă încasarea „în mod solidar de la bugetul de stat prin intermediul Ministerului Finanțelor al R. Moldova şi Consiliului local Cotul Morii” a sumei de 656 264 lei cu titlu de compensare a pierderilor cauzate prin înstrăinarea forțată a terenurilor, 866 951 lei cu titlu de dobândă de întârziere, câte 50 de mii de lei pentru fiecare reclamant cu titlu de prejudiciu moral și 25 de mii de lei pentru cheltuielile de asistență juridică. În total, a fost dispusă încasarea în beneficiul soților Merzîncu a sumei de 1,64 milioane de lei.
În martie curent și CA Chișinău a dispus încasarea de către Merzâncu a sumei de 1,6 milioane de lei
„Se încasează de la bugetul Consiliul local Cotul Morii în beneficiul lui Mihail Merzâncu 656 264 lei, cu titlu de compensare a pierderilor cauzate prin înstrăinarea forţată a terenurilor de pământ în legătură cu exproprierea pentru utilitate publică, a 68 sectoare de teren, cu suprafața totală de 9,0445 ha.
Se încasează de la Consiliul local Cotul Morii în beneficiul lui Mihail Merzâncu 866 951 lei 71 bani, cu titlu de dobândă de întârziere.
Se încasează de la Consiliul local Cotul Morii câte 50 000 lei pentru fiecare din cei doi reclamanți cu titlu de prejudiciu moral.
Se încasează de la Consiliul local Cotul Morii în beneficiul lui Mihail Merzâncu 25 000 lei pentru cheltuielile de asistenţă juridică”, se spunea în decizii instanței de Apel.
Decizia Curții de Apel Chișinău a fost atacată la Curtea Supremă de Justiție. Prima ședință de judecată este programată pentru 30 iunie 2021.