Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Banii lui Platon, în…

VIDEO Banii lui Platon, în conturile trezoreriale ale ARBI, schimbări de cadre în Guvern și Președinție, înăsprirea sancțiunilor pentru șoferii care nu cedează trecerea pietonilor | Săptămâna de Gardă

Începutul anului a adus schimbări în Guvern. Alexei Buzu a fost învestit în funcția de ministru al Muncii și Protecției Sociale după ce Marcel Spatari și-a dat demisia. Alexei Buzu a ocupat, în ultimii 11 ani, funcția de director executiv al Organizației Neguvernamentale Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare. Tot săptămâna aceasta, Anastasia Taburcean și-a depus demisia din funcția de purtătoare de cuvânt a prim-ministrei, iar Alexandru Flenchea a fost numit în funcția de consilier al Nataliei Gavrilița în domeniul politicilor de reintegrare a țării și va conduce delegația R. Moldova în Comisia Unificată de Control.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu:Domnule Buzu, aveți de continuat o agendă foarte ambițioasă pe care și-a formulat-o Ministerul și noi contăm pe munca dvs. și pe profesionalismul dvs. Prioritățile sunt clare: asigurarea continuității agendei de reforme”.

De asemenea, secretara generală a Ministerului Justiției, Stela Ciobanu, numită în această funcție în decembrie 2021, a demisionat.

Schimbări de cadre au avut loc și în Aparatul Președintei Maia Sandu. Veaceslav Negruță a fost numit în funcția de secretar general al Aparatului șefei statului, iar Cristina Gherasimov, care a ocupat până acum această funcție, a fost desemnată în calitate de consilieră a președintei Sandu în domeniul politicii externe și integrării europene. Totodată, fosta deputată a Partidului Democrat din Moldova Stella Jantuan a fost numită, prin decret prezidențial, în funcția de consilieră a președintei Maia Sandu pe probleme politice, relații cu autoritățile publice și societatea civilă. Iar Sorina Ștefîrță, purtătoarea de cuvânt a șefei statului, a demisionat.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va fi reorganizată și va avea mai puține posturi de conducere, a decis miercuri, Guvernul. Astfel, din cele 23 de unități existente în prezent, urmează a fi create 10 subdiviziuni fără personalitate juridică, după modelul Cancelariei de stat. Iar numărul funcțiilor de conducere se va reduce cu circa 100 de poziții. Iar Igor Vîlcu, fost director general adjunct în domeniul fitosanitar al Agenției Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, care a fost eliberat din funcție în luna aprilie 2022, va reveni în cadrul instituției. O decizie în acest sens a fost aprobată, miercuri, de Guvern, în vederea executării unei hotărâri a Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani.

Personalul din instituțiile de învățământ care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică va beneficia de un spor lunar în valoare fixă de 1 300 de lei, începând cu luna ianuarie 2023, au decis, miercuri, membrii Cabinetului de miniștri.  Proiectul prevede, de asemenea, creșterea salariului minim al angajaților din aceste instituții de la 3 500 de lei până la 4 000 de lei.

De la începutul anului 2023, în țară au fost înregistrate 15 tamponări pe trecerile de pietoni, în urma cărora două persoane au decedat. În afara trecerilor de pietoni au fost înregistrate 8 cazuri de tamponări, cu 9 persoane traumatizate. Autoritățile susțin că vor cere urgentarea procedurii de aprobare în lectura a doua a proiectului de lege care prevede înăsprirea sancțiunilor pentru șoferii care nu cedează trecerea pietonilor. Proiectul a fost votat în prima lectură în luna septembrie.

Sergiu Diaconu, secretar general al Ministerului Afacerilor Interne: „Am preluat practica europeană, în special practica română, unde se prevede că pentru necedarea trecerii persoana este privată de dreptul de a conduce o perioadă de timp. Noi am mers pe o formulă mai blândă. Dacă persoana din a doua oară nu cedează trecerea, i se va ridica permisul pentru o perioadă de până la 45 de zile. Dar urmează să treacă lectura a doua. Săptămâna trecută am trimis o scrisoare către Parlament pentru a urgenta acest proiect. Acolo sunt prevăzute sancțiuni și pentru persoanele care circulă cu viteză neregulamentară”.

În R. Moldova a fost înregistrat primul caz de deces din cauza complicațiilor infecției gripale, în sezonul 2022-2023. Potrivit ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, tânărul care a decedat s-a adresat prea târziu la medic. Autoritățile din sănătate recomandă evitarea aglomerațiilor, purtarea măștilor de protecție, în special în transportul public și în alte locuri aglomerate.

Serviciile de asigurare cu apă și canalizare în municipiul Chișinău s-au scumpit. Consumatorii casnici vor achita un tarif de 15 lei și 30 de bani per metru cub, cu 4 lei și 60 de bani mai mult decât în prezent. 

Continuăm cu evenimentele din justiție. Toți cei cinci magistrați care au candidat la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, au atacat decizia la Curtea Supremă de Justiție. Este vorba despre magistrații Iurie Bejenaru, Anatolie Țurcan, Vitalie Stratan, Vladislav Holban și Angela Bostan. Unii dintre aceștia au catalogat deciziile Comisiei ca fiind subiective. La rândul lor, membrii Comisiei și-au argumentat deciziile prin constatarea unor dubii serioase cu privire la respectarea de către candidați a principiilor de integritate etică și financiară.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, mijloacele financiare rezultă din tranzacția de vânzare-cumpărare a 63,89% din acțiunile „Moldindconbank” deținute pe contul bancar al aceleiași instituții financiare. Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, considerat un apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc, rămâne în arest preventiv până pe 1 februarie în dosarul „frauda bancară”. Magistrații Curții de Apel Chișinău au respins, marți, recursul avocaților privind eliberarea acestuia din arest preventiv.

 Iar fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon, cercetat în dosarul „kuliok”, a contestat la Curtea de Apel Chișinău actul Autorității Naționale de Integritate din 2 decembrie 2022, prin care inspectorii de integritate i-au stabilit o avere nejustificată de peste un milion de lei. Conform datelor disponibile pe portalul instanțelor de judecată, dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Chișinău pe 3 ianuarie 2023. Deocamdată nu a fost fixată o ședință pe acest caz.

Pentru fotoliul de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale aspiră trei candidați: fostul procuror Andrei Mațco, șeful interimar al Direcției generale urmărire penală din cadrul Centrului Național Anticorupție, Eugen Rurac și Sergiu Russu, șef interimar al PCCOCS. Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat zilele trecute că etapa de depunere a dosarelor la concurs a luat sfârșit.

Între timp, în Ucraina războiul continuă. În ultimele zile, s-au dus lupte acerbe pentru controlul asupra orașului Soledar din estul Ucrainei. Evgheni Prigojin, fondatorul celui mai mare grup de mercenari din Rusia, Wagner, a declarat, miercuri, că forțele sale au preluat controlul asupra orașului. La scurt timp, reprezentanții forțelor ucrainene au negat declarațiile făcute de acesta, menționând că luptele grele continuă pentru controlul asupra orașului. Viceministra ucraineană a Apărării, Anna Maliar, susține că armata rusă își întărește trupele pe teritoriul Ucrainei, în special în zonele Bahmut, Limansk și Avdiivka.

Dragă comunitate ZdG, avem o veste importantă. În ianuarie 2023, Ziarul de Gardă are 15 660 de abonați și un tiraj de 16 258 de exemplare, cel mai mare din istoria de peste 18 ani a instituției noastre. Anul acesta ZdG a devenit cel mai abonat ziar din R. Moldova. Totodată,  ZdG.md se află în Top 10 cele mai accesate site-uri informative din Republica Moldova și în top 3 printre site-urile independente cu conținut propriu. ZdG este și cel mai mare grup de presă dedicat investigațiilor din Republica Moldova, având ziar tipărit, pagină web, platforme de difuzare a materialelor video și audio. Existența și creșterea ZdG este rezultatul susținerii pe care ne-o acordați. Vă mulțumim și rămânem de Gardă!