Avocații procurorului general suspendat au oferit detalii despre acuzațiile aduse lui Alexandr Stoianoglo
Victor Munteanu și Vasile Gafton, cei doi apărători ai procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, au susținut marți, 12 octombrie, o conferință de presă în cadrul căreia au oferit detalii despre acuzațiile aduse șefului suspendat al PG.
„Scopul acestei conferințe este ca să vorbim despre acuzațiile aduse lui Stoianoglo. Scopul principal la aceste acțiuni este intimidarea procurorului general și preluarea conducerii PG.
Despre fiecare acuzație adusă lui Alexandr Stoianoglo:
Atât Alexandr Stoianoglo, cât și soția sa nu au vreo atribuție cu acele două companii din Ucraina. Sunt falsuri și au fost făcute intenționat pentru a pune presiune asupra lui Stoianoglo, pentru a-l face să-și depună demisia. Sunt niște minciuni crase. Este inițiată o anchetă pentru falsificarea acestor documente, inclusiv în Ucraina. Absurdul acestei modificări privind preluarea companiilor au fost operate în baza unui buletin expirat în 2014. În cazul soției, pașaportul soției lui Stoianoglo nu putea fi utilizat pentru călătorii. S-a stabilit că atât el, cât și soția sa nu au efectuat nicio vizită în Ucraina.
În legătură cu acuzația precum Alexandr Stoianoglo a dat anumite indicații procurorilor. Nu poate exista nicio instrucțiune dată de Stoianoglo. Legea spune că procurorul este independent, acționează independent și nu poate influența niciun alt procuror. Procurorul poate emite doar ordonanțe ori noi nu am văzut nicio ordonanță în acest sens.
În legătură cu acuzațiile privind achitarea indemnizațiilor procurorului Nicolae Chitoroagă. Este o relație de muncă, care nu poate fi caracterizată nicidecum ca o infracțiune. (…) Nu a existat niciun prejudiciu. Este o cauză absolut absurdă”, a menționat avocatul Victor Munteanu.
Vineri, 8 octombrie, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorului anticorupție Victor Furtună în privința arestării preventive a lui Alexandr Stoianoglo. Magistrații au emis mandate de arest la domiciliu pentru 30 de zile pentru procurorul general suspendat.
Marți seara, 5 octombrie curent, în jurul orei 21:00, după trei ore de percheziții în clădirea Procuraturii Generale (PG), procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a ieșit din instituție escortat de mascați ai Serviciului de Informație și Securitate (SIS), fiind reținut pentru 72 de ore. Descinderile de la PG și reținerea procurorului general au venit marți după ce Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), în jurul orei 14:00, a admis o sesizare a deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate Lilian Carp împotriva procurorului general și l-a desemnat pe procurorul anticorupție Victor Furtună pentru a investiga informațiile din sesizarea admisă de CSP. DETALII AICI
Între timp, după o tentativă eșuată a CSP de a se convoca în ședință marți seara pentru a selecta un procuror general interimar, miercuri, 6 octombrie, membrii Consiliului Superior al Procurorilor s-au convocat în ședință extraordinară. Membrii CSP au selectat și înaintat candidatura procurorului Dumitru Robu către președinta R. Moldova, Maia Sandu, iar la scurt timp șefa statului a semnat decretul prin care Robu a fost numit procuror general interimar.