Autoritățile oferă detalii despre modul de atribuire a compensațiilor: „Sunt anumite cereri care trezesc suspiciuni, urmează să le analizăm și să venim cu anumite ajustări”
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, și președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, deputatul PAS, Dan Perciun, au susținut vineri, 2 decembrie, o conferință de presă în care au oferit mai multe detalii despre modul de atribuire a categoriilor de vulnerabilitate energetică. Oficialii au declarat că în zilele următoare, în cabinetele personale de pe platforma „Ajutor la contor”, va apărea descifrarea calculelor făcute pentru ca cetățenii să poată înțelege cum s-a ajuns la categoria de vulnerabilitate atribuită.
De asemenea, Marcel Spatari și Dan Perciun au declarat că în următoarea perioadă vor fi făcute anumite calcule pentru eliminarea unor erori, astfel încât, în cazul unor persoane ar putea fi schimbată categoria de vulnerabilitate.
„Pe platforma „Ajutor la contor” s-au înregistrat 695 039 de familii, pentru a fi atribuită categoria pentru luna noiembrie, adică până pe 24 noiembrie. Pentru aceste familii deja au fost procesate cererile și ele au fost notificate în cabinetul personal. În cadrul acestor familii sunt un milion și jumătate de cetățeni, ceea ce reprezintă aproape 58% din populația țării care s-a înregistrat pentru compensații.
554 889 de cereri au primit categoria foarte ridicată de vulnerabilitate energetică
729 229 – categoria ridicată de vulnerabilitate energetică
34 267 – categoria de vulnerabilitate energetică medie
18 867 categoria de vulnerabilitate energetică scăzută
7 687 categoria de non-vurneabilitate.
Pe adresa de suport de la Minister, de ieri până astăzi, au parvenit în jur de 2 500 de adresări cu diverse solicitării. Sunt mai multe aspecte care s-au clarificat acum în procesul analizei rezultatelor. În baza analizei care se face acum este posibil să existe anumite ajustări pentru a corecta situațiile unor categorii de solicitanți, care din cauza unor erori (…) să fi primit o categorie defavorabilă. Pentru aceste grupuri analizăm acum soluții.
(…) În zilele următoare, în cabinetele personale de pe platforma „Ajutor la contor”, va apărea descifrarea calculelor și persoanele vor putea vedea cum s-a ajuns la procentajul care i-a atribuit într-o anumită categorie de vulnerabilitate”, a declarat Marcel Spatari.
Ministrul Muncii a menționat că persoanele din categoriile social vulnerabile care nu au reușit încă să se înregistreze pe platforma „Ajutor la contor” în noiembrie vor fi încadrate în categoria de vulnerabilitate medie, pentru a le oferi posibilitatea să se înregistreze pe platformă.
„Există și persoane din categoriile vulnerabile care nu au reușit să se înregistreze pe platformă. (…) Pentru a nu penaliza aceste persoane și a le permite încă o lună să se înregistreze a fost luată decizia, pentru o singură lună, să se acorde categoria de vulnerabilitate medie. Însă, începând cu factura pentru luna decembrie, cei care nu se vor înregistra nici în luna decembrie, vor avea categoria de vulnerabilitate scăzută. Și nu este exclus că ulterior să nu mai fie oferite compensații celor care nu se înregistrează deloc pe platformă”, a explicat ministrul Marcel Spatari.
Cât despre verificarea veniturilor declarate, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, deputatul PAS, Dan Perciun, spune că cifrele incluse în cereri sunt verificate. Potrivit deputatului, în următoarele săptămâni, în cazul „cererilor suspecte”, statul ar putea să vină cu anumite ajustări adiționale la categoria de vulnerabilitate atribuită inițial.
„Sistemul funcționează în așa fel încât verifică veniturile persoanelor incluse în cerere cu bazele de date ale statului. Și când are de ales între venitul declarat al persoanei și venitul cunoscut de către stat, alege venitul mai mare. (…) Sunt anumite cereri care trezesc suspiciuni, urmează să le analizăm în următoarele săptămâni și să venim cu anumite ajustări adiționale. De exemplu, sunt anumiți cetățeni care au declarat venituri 0, statul cunoaște despre ei că au venituri 0, dar au un consum de 10 mii de lei pe lună sau mai mult. În noiembrie vor fi încadrați în categoria în care o să fie încadrați, dar s-ar putea ca pentru luna decembrie, analizând datele, să decidem un pic diferit”, a explicat deputatul Dan Perciun.
Deputatul mai spune că personale care au primit deja facturile la energia electrică facă compensațiile din partea statului, vor beneficia de aceste compensații în facturile din noiembrie.
„Vin deja facturile pentru electricitate. Cei care facturează pentru electricitate au un porcesc continuu, în fiecare zi emit facturi. Asta înseamnă că s-au emis facturi înainte ca noi să atribuim gradele de vulnerabilitate pentru luna noiembrie. Cetățenii trebuie să fie liniștiți. Compensațiile pentru zilele din luna noiembrie vor fi acordate, doar că în următoarea factură din luna decembrie. Se mută compensațiile pentru luna noiembrie în factura din decembrie și se sumează celor care trebuie acordată pentru luna decembrie”, a mai explicat Dan Perciun.
Sms-urile prin care cetățenii vor fi anunțați despre gradul de vulnerabilitate ar urma să vină în decurs de două zile, din momentul când statul va încheia procesul de calcul pentru noiembrie. „Vrem să corectăm acum ce putem corecta, ca să nu amânăm pentru decembrie”, explică Dan Perciun.