Autoritățile din sănătate evită să spună cât au costat cele 100 mii de doze de vaccin CoronaVac, achiziționate de R. Moldova: „A fost semnat un contract de confidențialitate. Informația nu poate fi făcută public”
Responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) evită să spună cât au costat cele 100 de mii de doze de vaccin CoronaVac, produse de compania farmaceutică Sinovac Biotech din China, care au ajuns la Chișinău marți, 27 aprilie, odată cu donația de vaccinuri împotriva COVID-19, oferită R. Moldova de către Republica Populară Chineză.
Secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii, Igor Curov, spune că nu poate oferi informații despre prețul vaccinului, din motiv că „a fost semnat un contract de confidențialitate și informația dată nu poate fi făcută public”.
„Nu putem să vă spunem cât a costat vaccinul. A fost semnat un contract de confidențialitate și informația dată nu poate fi făcută public. Moldova a primit miercuri o donație din partea Republicii Populare Chineze, este vorba despre 150 mii de doze de vaccin Sinopharm. Totodată, am primit peste 150 mii de seringi pentru administrarea vaccinului. Am primit 2000 de teste pentru evaluarea infecției SARS-Cov-2, dar și peste 120 de mii de măști medicinale. Ăsta a fostul lotul de donație. Concomitent, în aeronavă au fost și 100 de mii de doze de vaccin CoronaVac a producătorului Sinovac, care au fost procurate în conformitate cu un contract încheiat dintre Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate și producătorul Sinovac”, a declarat Igor Curov în cadrul unei conferințe de presă.
R. Moldova ar fi plătit 13,5 dolari pentru o doză de vaccin chinezesc de la Sinovac, scrie Sănătate Info.
Întrebată dacă cetățenii R. Moldova pot alege cu ce vaccin să se imunizeze, coordonatoarea grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, Ninel Revenco, susține că „nu suntem în situația de a alege”.
„Într-adevăr, în țară există mai multe tipuri de vaccin de la diferiți producători, dar noi nu suntem în situația să alegem un vaccin cu care dorim să ne vaccinăm. Vaccinați-că cu acel vaccin care este disponibil astăzi pentru dumneavoastră, căci mâine s-ar putea să nu mai puteți să veniți la vaccinare, de aceea vaccinați-vă cu vaccinul care vi se oferă, fie AstraZeneca, fie Sinovac, fie Sputnic V, fie Pfizer sau Moderna”, a spus Revenco.
150 mii de doze vaccin împotriva COVID-19, produse de compania chineză Sinopharm, au fost donate R. Moldova de către Guvernul Republicii Populare Chineze. Ajutorul umanitar a fost recepționat pe 27 aprilie de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).
Totodată, China a donat R. Moldova și 150 400 de seringi și 124 mii de măști de unică folosință, care vor fi distribuite Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.
Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale susțin că, de fapt, sâmbătă, 24 aprilie, R. Moldova a recepționat din Federația Rusă un lot de 71 de mii de doze de vaccin Sputnik V, dar nu 142 de mii, cum anterior a anunțat Parlamentul și Igor Dodon. Procesul de vaccinare cu Sputnik V în R. Moldova nu a început, deoarece nu este clar când R. Moldova va primi următorul lot de vaccin, pentru a imuniza cu a doua doză persoanele, susțin autoritățile din sănătate.
MSMPS a anunțat marți, 20 aprilie, că 51 500 de doze de vaccin împotriva COVID-19 AstraZeneca (Vaxzevria), din lotul de vaccin recepționat pe platforma COVAX, dar și din ajutorul umanitar oferit de România, au fost distribuite către instituțiile medico-sanitare publice, pentru a asigura continuarea procesului de vaccinare la nivel național, restul dozelor fiind securizate pentru doza 2.
R. Moldova a primit pe 17 aprilie încă 48 de mii de doze de vaccin AstraZeneca COVID-19 expediate prin facilitatea COVAX, un parteneriat între CEPI, Gavi, UNICEF și OMS.
Tot sâmbătă, 17 aprilie, 132 de mii de doze de vaccin AstraZeneca donate de România au ajuns în R. Moldova. Vaccinurile fac parte din donația de peste 200 de mii de doze făcută de România. Până acum România mai donase Republicii Moldova alte 72 de mii de doze de vaccin.
România a fost prima țară care a donat vaccinuri R. Moldova, doze care au permis demararea procesului de imunizare la 2 martie, curent.
La 23 martie, în R. Moldova a început imunizarea cu vaccinurile Pfizer. MSMPS a semnat dispoziția prin care s-a dispus distribuirea a 12 282 doze de vaccin Pfizer. Potrivit MSMPS, cu aceste doze vor fi vaccinați împotriva COVID-19 lucrătorii medicali și restul persoanelor incluse în prima etapă de imunizare.