Asociația „Forța Fermierilor” organizează, pentru a doua zi consecutiv, proteste în mai multe raioane ale țării. Traseele naționale din perimetrul posturilor vamale Leușeni și Sculeni, blocate
Asociația „Forța Fermierilor” organizează, pentru a doua zi consecutiv, proteste în mai multe raioane din R. Moldova. Agricultorii au blocat pentru mai mult timp traseele naționale din perimetrul posturilor vamale Leușeni și Sculeni.
„La manifestație au participat peste 150 de unități de tehnică agricolă. Mâine, la ora 11:00, va avea loc ședința Consiliului Asociației, unde va fi luată decizia despre formele de continuare a protestelor pentru următoarele zile (…). Au fost blocate pentru puțin timp drumurile naționale Bălți – Orhei, lângă satul Sărăteni, Orhei – Rezina, lângă satul Bușăuca”, anunță Asociația „Forța Fermierilor”.
Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, a declarat că vineri, 9 iunie, în cadrul Consiliului Asociației, se va decide dacă agricultorii urmează să organizeze proteste și la Chișinău.
Miercuri, 7 iunie, Agricultorii din mai multe raioane ale R. Moldova au ieșit cu tehnică agricolă la proteste. Agricultorii au cerut de la autorități măsuri de susținere pentru sectorul agricol, inclusiv prin alocarea unor compensații și achitarea tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) susține că rămâne deschis pentru a avea „un dialog constructiv cu fermierii, bazat pe argumente economice și nu pe poziții ostile”. Totodată, au afirmat reprezentanții MAIA, Guvernul a propus un șir de măsuri care vor redresa situația economică a agricultorilor.
Pentru a sprijini agricultorii afectați de criza economică regională, Guvernul a alocat suplimentar peste 533 de milioane de lei, dintre care 433 de milioane de lei vor fi distribuite prin intermediul Mecanismului de restituire a TVA, iar alte 100 de milioane de lei vor fi repartizate pentru subvenționarea pierderilor înregistrate în urma creșterii prețurilor la motorină și fertilizanți, menționează reprezentanții ministerului.
Anterior, reprezentanții Asociației au anunțat că decizia de a organiza proteste cu tehnică agricolă în mai multe regiuni din țară a fost luată după ce discuția cu prim-ministru, Dorin Recean, „nu s-a soldat cu rezultat palpabil pentru agricultori”, fiind respinsă solicitarea de aprobare a unor măsuri de susținere a fermierilor, care au fost formulate în Declarația din 17 mai 2023.
De cealaltă parte, premierul Dorin Recean a declarat că „an de an, Guvernul crește volumul subvențiilor acordate fermierilor din Moldova” și că negocierea unui echilibru între interesele consumatorilor, fermierilor și ale companiilor agricole mici este un „proces complex, iar capacitatea de a face revendicări clare și rezonabile este foarte importantă”.