Argumentele vicepretorei sectorului Ciocana la faptul că ghereta familiei sale activează fără schemă de amplasare: „Avem studenți mari care în fiecare zi au nevoie de cărți, manuale care costă…”
În sectorul Ciocana al Capitalei, o gheretă în care se vând fructe și legume, deținută de vicepretora sectorului Ciocana, Elena Triboi, activează fără schemă de amplasare încă din luna aprilie 2020. Ghereta cu pricina aparține companiei „Triboi-Com” SRL, fondată de Elena Triboi, cea care, de la finalul lunii iulie 2020, deține funcția de vicepretoră a sectorului Ciocana.
De fapt, Elena Triboi a și indicat în declarația sa de avere și interese, depusă la preluarea funcției, venituri obținute de la această companie, doar că nu a trecut faptul că este și fondatoarea ei. Din luna august, după ce a fost numită vicepretor, Triboi s-a retras din funcția de administratoare a firmei, rolul fiind preluat de soțul ei, Vasile Triboi.
Ghereta familiei vicepretorei este amplasată chiar în fața Bisericii „Sf. Ioan Iacob”. Alexei Semionov, parohul bisericii, afirmă că, anterior, împreună cu enoriașii, au depus o petiție în adresa primarului general, Ion Ceban, solicitând evacuarea gheretei, dar că problema a rămas nesoluționată.
„Credem că se tergiversează intenționat lucrul acesta, deoarece persoana care deține ghereta este vicepretora sectorului Ciocana, Elena Triboi. Cu atât mai mult, în urma depunerii acestor petiții și după ce scrisoarea a ajuns în lucru aici, în sector, la Ciocana, doamna vicepretoră, având lista cu numele persoanelor, nu știu prin ce metode, a ajuns la mulți dintre ei, i-a telefonat, le-a cerut socoteală de ce au semnat și de ce sunt împotriva ei. La care oamenii i-au răspuns: nu suntem împotriva d-stră, suntem împotriva ilegalităților. Deci, personal, consider că este un abuz din partea dumneaei, mai ales că deține această funcție publică și trebuie să fie în slujba cetățenilor.
Considerăm că ceea ce se întâmplă cu ghereta asta, ea a venit în funcție ca să și-o protejeze și s-o mențină în continuare, în timp ce alte gherete din sector, mai ales de pe bulevardul principal, au fost scoase și aceasta rămâne. De parcă este cu stea în frunte”, declară parohul.
Cum își apără vicepretora ghereta: „Avem copii care au câte trei facultăți și, respectiv, îs trei contracte pe care trebuie să le achităm”
Elena Triboi, vicepretora sectorului Ciocana, își apără însă afacerea. „Schema de amplasare este expirată din 4 aprilie 2020, dar notificarea este valabilă, ceea ce denotă că noi achităm regulat, chiar dacă schema de amplasare din aprilie este expirată, odată la trei luni se achită autorizația la Direcția de comerț. Puteți să verificați, se fac transferurile regulat pentru fondul social”, se apără Triboi. „Și nu este o singură gheretă care nu are schemă, dar îs mai mult de jumătate. Pentru că e timp de pandemie și trebuie să aveți și… să înțelegeți că situația în țară e foarte grea și noi, adică nu eu, dar familia mea, ca agent economic de nenumărate ori a pus cerere pentru prelungirea schemei, ca să putem activa în țară, liber, democratic, să ne creștem… că avem copii care au câte trei facultăți și, respectiv, îs trei contracte pe care trebuie să le achităm”, afirmă vicepretora.
„Dacă era schema expirată din aprilie și nu dădeam niciun bănuț la stat și nu dădeam mai departe contribuție, atunci eu mă simțeam cumva vinovată și rușinos, dar eu nu mă simt vinovată și rușinos pentru că se achită exact tot și de acolo ne întreținem copiii. Vă zic că avem studenți mari care în fiecare zi au nevoie de cărți, manuale care costă și învață copiii bine și pentru asta taică-so se scoală la 4 dimineața și se duce și încarcă marfă prin frig, ca să putem întreține copiii. Nu mi-e rușine deloc absolut”, zice Elena Triboi.
Întrebată cum a ajuns în funcția de vicepretor, Elena Triboi a evitat să ne dea un răspuns.
Deși afirmă că veniturile din activitatea gheretei o ajută să-și întrețină familia și să achite contractele copiilor săi, conform declarației de avere și interese, familia Triboi a cumpărat, în 2018, un automobil nou, Hyundai Tucson, plătind pentru el nu mai puțin de 501 mii de lei.
„Eu în glumă i-am comunicat doamnei că trebuie să-mi schimbe funcția de șef de serviciu în cea de „racket”, acuză un fost șef de serviciu din cadrul Preturii Ciocana. „Lumea era terorizată și nu prea deschidea gura, că se temea. Știți ce este „ghestapo” (poliția secretă oficială a Germaniei naziste, n.r.). Ap’ iată…”, povestește un alt fost angajat.
ZdG a mai constatat că, deși Sinilga Școlnic a activat toată viața într-o instituție de stat, iar soțul său declară venituri modeste în ultimii ani, familia sa locuiește într-un imobil cu două etaje și mansardă, amplasat într-o suburbie a capitalei, dat recent în exploatare.
Citiți și: VIDEO/ Intimidări și acuzații de corupție în „ograda” Primăriei Chișinău