Amenzi pentru purtarea panglicii „Sfântul Gheorghe”, noutăți din dosarul „furtul miliardului”, detalii despre masacrul din Bucea și vești bune pentru fermierii moldoveni – în Săptămâna de Gardă din 9 aprilie 2022
Simbolurile agresiunii ruse asupra Ucrainei – literele „V”, „Z”, dar și panglica „Sfântului Gheorghe”, au fost interzise în R. Moldova. Cetățenii care „glorifică” aceste simboluri vor fi amendați. Pentru confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele juridice și cu funcții publice riscă amenzi de la 9 000 până la 18 mii de lei.
Parlamentul a numit șase membri ai Comisiei specializate de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor. Trei membri au fost propuși de către fracțiunile parlamentare, iar alții trei – de către partenerii de dezvoltare ai R. Moldova. Astfel, Nadejda Hriptievschi și Tatiana Răducanu au fost propuse de către Partidul Acțiune și Solidaritate, iar Vitalie Miron – de către Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Ceilalți trei membri, care provin din afara Republicii Moldova, sunt Victoria Henley, propusă de Ambasada SUA la Chișinău, Nona Tsotsoria – propusă de Ambasada Georgiei la Chișinău, și Herman Von Hebel – numit la propunerea Ambasadei Țărilor de Jos în Republica Moldova. ZdG le-a analizat activitatea. Detalii despre toți cei șase membri ai Comisiei găsiți pe site-ul nostru
Președintele raionului Cahul, socialistul Marcel Cenușa, și alte opt persoane, printre care angajați ai Consiliului Raional, un primar și agenți economici, au fost reținute într-un dosar penal de corupție. Președintele raionului Cahul a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Toți sunt bănuiți că ar fi prejudiciat bugetul raional cu peste 1 milion de lei, în urma unor achiziții trucate.
În această săptămână, Procuratura Generală a anunțat că a expediat în instanța de judecată două episoade noi din cadrul dosarului „frauda bancară”. Grupul Andronachi va compărea pe banca acuzaților pentru escrocherie și spălare de bani. Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, considerat anterior un apropiat al ex-liderului PD Vladimir Plahotniuc, împreună cu alți doi suspecți, sunt bănuiți că au sustras 32 de milioane de lei de la Banca de Economii.
În fața magistraților urmează să ajungă și doi figuranți ai grupului „Șor”, care sunt bănuiți că au luat 27 de credite nerambursate Băncii de Economii, în anul 2014, în sumă de peste 10 miliarde de lei. Cei doi, angajați în acea perioadă la întreprinderile care fac parte din holdingul Șor, vor da explicații judecătorilor în legătură cu toate acțiunile întreprinse.
În contextul valului de refugiați ucraineni veniți în R. Moldova, capitala Germaniei, Berlin, a găzduit în această săptămână conferința donatorilor „Moldova Support Platform”. La evenimentul de sprijin pentru țara noastră a participat și prim-ministra Natalia Gavrilița.
Miniștrii de Externe din Germania, Franța și România s-au aliniat în scopul intensificării sprijinului internațional și al Uniunii Europene pentru țara noastră. Oficialii au anunțat că partenerii externi au promis Republicii Moldova 695 de milioane de euro sub formă de împrumuturi, sprijin bugetar și alte tipuri de asistență financiară în contextul în care țara noastre se confruntă cu un aflux de refugiați din Ucraina.
Și administratoarea USAID, Samantha Power, a anunțat miercuri o asistență de 50 milioane de dolari pentru R. Moldova „pentru a consolida democrația și pentru a reduce dependența de piețele din Rusia”. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Maia Sandu.
Consiliul de Integritate al ANI a aprobat în unanimitate cererea de demisie a președintei suspendate a Autorității Naționale de Integritate. La scurt timp, președinta Sandu a acceptat cererea de demisie a Rodicăi Antoci și a semnat decretul în acest sens.
Avem vești și pentru fermieri. Guvernul a aprobat modificări la procedura de acordare a subvențiilor pentru agricultori. A fost aprobată majorarea de la 50 la 75% a subvenției pentru investițiile efectuate de grupurile de producători și cooperativele de întreprinzători în dezvoltarea infrastructurii postrecoltare și procesare. Plafonul subvențiilor accesate de aceștia va crește de la 5 milioane la 7 milioane de lei pentru un an de subvenționare.
Noile prevederi au scopul de a îmbunătăți accesul la subvenții pentru tinerii fermieri, femeile fermiere şi migranţii reveniţi în țară pentru a dezvolta afaceri în domeniul zootehnic, procesarea producției agricole, cultivarea și creșterea fructelor și legumelor pe teren protejat și înființarea plantațiilor multianuale.
Avem noutăți bune pentru concetățenii noștri din Germania. Permisele de conducere eliberate de autoritățile Republicii Moldova și Germaniei vor putea fi recunoscute reciproc pe teritoriul ambelor state, cu acceptarea examenului teoretic, urmând ca examenul practic să fie susținut în mod obligatoriu. La cererea autorităților, va fi necesară prezentarea unui certificat medical de specialitate, care să confirme aptitudinile fizice și mentale de conducere a mijloacelor de transport.
Fostul post de televiziune NIT, afiliat în trecut comuniștilor, a pierdut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului procesul intentat împotriva R. Moldova. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis hotărârea prin care afirmă că decizia autorităților de la Chișinău, de acum 9 ani, cu privire la retragerea licenței de emisie a postului NIT este perfect legală.
Liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia, controversatul politician Vladimir Jirinovski, a murit miercuri, după două luni de aflare în comă. Anunțul a fost făcut de către președintele Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin, în ședința plenară a Camerei deputaților de la Moscova.
Deputatul extremist rus Vladimir Jirinovski, care anterior a amenințat R. Moldova cu „o baie de sânge” dacă va încerca să provoace retragerea trupelor de ocupație rusești din regiunea transnistreană, a murit la două luni după ce a fost diagnosticat noul coronavirus. Jirinovski a fost un vechi apropiat al lui Vladimir Putin, acesta decorându-l în repetate rânduri.
Iar premierul Ungariei, Viktor Orban, a obținut al patrulea mandat consecutiv după alegerile legislative de duminică, 3 aprilie. Orban și-a asigurat chiar o majoritate absolută, de două treimi, în Parlamentul de la Budapesta. După victoria obținută, Orban a fost felicitat de președintele rus Putin, care a menționat în felicitarea sa că speră ca Rusia și Ungaria să rămână prietene în continuare.
În a șasea săptămână de război în Ucraina, întreaga lume a fost zguduită de atrocitățile invaziei rusești descoperite în orașul Bucha de lângă capitala ucraineană Kiev. După retragerea trupelor ruse din Bucha în spațiul public au apărut imagini video care au șocat comunitatea internațională. De-a lungul străzilor au fost descoperite cadavre ale civililor ucraineni, cei mai mulți dintre ei împușcați în zona capului. Civili ucraineni morți, cu mâinile legate la spate, au fost descoperiți aruncați în gropi comune săpate la periferiile orașului. Au fost descoperite și camere de tortură improvizate, unde zăceau corpurile neînsuflețite ale unor civili.
Descoperirea a sute de cadavre la Bucha a fost condamnată de ţările occidentale, iar Adunarea Generală a ONU, formată din cele 193 de state membre, s-a întrunit la New York și a votat pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.
Rusia respinge „în mod categoric” că militarii săi ar fi comis crime de război împotriva civililor din Bucha. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că imaginile video sunt montate și că totul este o făcătură.
Analiza imaginilor din satelit contrazice afirmațiile Rusiei conform cărora uciderea civililor ucraineni din Bucha a avut loc după ce soldații săi au părăsit orașul. Imaginile din satelit demonstrează că cele mai multe cadavre stăteau pe străzi încă din perioada în care Bucha se afla sub ocupația rușilor.
În legătură cu masacrul descoperit la Bucha, Uniunea Europeană a anunțat că este pregătită să trimită anchetatori în Ucraina pentru a documenta „crimele de război” comise de trupele ruse. Anunțul în acest sens a fost făcut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a efectuat o vizită la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky.
Iar preşedintele american Joe Biden a cerut deschiderea unui proces pentru crime de război împotriva preşedintelui rus, Vladimir Putin.
După atrocitățile din Bucha, președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a ținut discursuri în Parlamentul României, în Parlamentul Greciei și în fața Consiliului de Securitate al ONU. Peste tot, șeful statului ucrainean a cerut oficialilor externi ajutor, mai exact sancțiuni mai dure împotriva Rusiei și armament pentru a-și apăra țara de trupele ruse.
În discursul său din Parlamentul de la București, preşedintele Ucrainei a cerut României să oprească tranzitul de mărfuri spre și dinspre Rusia și să închidă porturile românești pentru navele ruse. Zelensky a declarat că „trebuie opriți cei care vor genocid în Europa, pentru că Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii rusești”, menționând că și R. Moldova este în pericol.
Între timp, forțele ruse din regiunile Kiev și Cernihiv din nordul Ucrainei și-au finalizat retragerea pentru a se regrupa în Belarus și Rusia, susține Pentagonul. Din orașele din care tancurile rusești s-au retras vin în continuare mărturii cutremurătoare. Oamenii și-au văzut casele distruse și viețile răvășite. Cu toții își plâng morții sau îi caută în gropile comune. Pretutindeni, domnește foametea.
La sfârșitul acestei săptămâni, ucrainenii au început să părăsească regiunile Donețk, Lugansk și Harkov. În aceste zone este așteptată o ofensivă rusească puternică în doar câteva zile, afirmă autoritățile ucrainene, dar și partenerii externi.