Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Agitație electorală de ziua…

VIDEO Agitație electorală de ziua tăcerii în orașul Florești. Socialiștii ar fi adunat mai mulți oameni într-o ședință

Agitație electorală de ziua tăcerii în orașul Florești. Informația se conține într-o înregistrare video ce surprinde mai mulți locuitori din Florești, care ar fi fost adunați de către presupuși reprezentanți ai Partidului Socialiștilor din R. Moldova la o ședință.

Înregistrarea video a fost publicată pe rețelele de socializare de către un internaut.

„În ziua tăcerii sunt desfășurate ședințe de către reprezentanții PSRM! Atenție: pe scenă sunt sacoșe negre ( pomeni electorale).Unde sunt organele abilitate?”, susține persoana care a publicat imaginile.

Vineri, 13 noiembrie, a fost ultima zi în care candidații la alegerile de duminică, 15 noiembrie, au putut face agitație electorală, care este strict interzisă în ziua alegerilor şi cea precedentă ei, în aceste zile nefiind permisă desfăşurarea/reflectarea activităţilor/materialelor cu tentă de agitaţie electorală şi nici apariţia candidaţilor în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice.

În aceste zile nu este permisă nici apariţia candidaţilor în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice. Potrvit Comisiei Electorale Centrale(CEC), interdicţia respectivă nu se referă la informaţiile deja plasate pe internet şi pe afişele expuse anterior.

De asemenea, concurenții electorali nu pot efectua virări în/din contul cu mențiunea „Fond electoral”, menționează Comisia Electorală Centrală într-un comunicat de presă.

Continuarea agitaţiei electorale în zilele menţionate de către mass-media, concurenţi electorali şi cetăţeni constituie contravenţie administrativă şi este sancţionată cu amendă de la 15 la 30 de unităţi convenţionale (750-1500 de lei), aplicată persoanei fizice, iar persoanele cu funcţie de răspundere sau candidații rică să fie achite de 35 la 50 de unităţi convenţionale (1750-2500 de lei).

Mâine, 15 noiembrie 2020, va avea loc cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile președintelui R. Moldova. Cetățenii R. Moldova își vor alege președintele dintre doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în primul tur: Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate și Igor Dodon, candidat independent, susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova. Spre deosebire de primul tur, când a fost necesară prezența a cel puțin ⅓ din alegătorii înscriși în listele electorale, în turul doi de scrutin, alegerile se vor declara valabile, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. 

Primul tur al alegerilor prezidențiale 2020 au avut loc la 1 noiembrie. Conform datelor CEC, au participat 1 348 549 de alegători.

Potrivit CEC, în turul I, Maia Sandu a acumulat circa 487 de mii de voturi, echivalentul la 36.16%, în timp ce pentru Igor Dodon și-au dat votul aproape 440 de mii de alegători (32.61%). Respectiv, pentru lidera PAS au votat cu 47 769 de persoane mai mult decât pentru Igor Dodon.