Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ 33 de ani de…

VIDEO 33 de ani de la crearea Poliției R. Moldova. Mesajul reprezentanților instituției: „Tot ce am reușit până în prezent este meritul fiecăruia dintre voi, al celor care își riscă zilnic viața în misiunile provocatoare”

Sursa foto: IGP

Poliția R. Moldova marchează luni, 18 decembrie, 33 de ani de la creare. În acest sens, reprezentanții instituției au venit cu un mesaj pe rețelele de socializare.

„Astăzi este o zi cu o valoare simbolică aparte pentru noi toți cei care facem parte din marea familie a Poliției R. Moldova și pentru întreaga societate în slujba căreia lucrăm zi de zi, oră de oră, cu devotament și dăruire, de multe ori contra cronometru.

Marcăm 33 de ani de la crearea Poliției Naționale, timp în care voi, colegi, ați dat dovadă de onoare, dedicație, responsabilitate, implicare, dreptate, garanție și înainte de toate – omenie. Asta au demonstrat-o și colegii noștri care au căzut la datorie pentru liniștea țării și astăzi nu ne mai sunt aproape, dar și veteranii care ne-au învățat meseria și cum să ne apărăm cu demnitate țara.

Respectul și Recunoștința se îndreaptă către voi, colegi, pentru că ați ales să fiți în slujba țării și a oamenilor, pentru profesionalismul și devotamentul pe care-l arătați permanent. Tot ce am reușit până în prezent este meritul fiecăruia dintre voi, al celor care își riscă zilnic viața în misiunile provocatoare, lăsându-vă acasă familiile.

Vă mulțumim pentru activitate și vrem să vă știm mereu sănătoși și întorși cu bine acasă. La mulți ani, Poliția R. Moldova”, se spune în mesajul Poliției.

După declararea, pe 23 iunie 1990, a suveranității R. Moldova, a fost demarat procesul de constituire a unui sistem propriu, național, în domeniul afacerilor interne.

Pe 13 septembrie 1990, Guvernul R. Moldova a adoptat Hotărârea nr. 321 „Cu privire la reforma organelor Ministerului Afacerilor Interne al R.S.S. Moldova”, care prevedea crearea Departamentului de Poliţie şi a secţiilor de poliţie raionale. Prin urmare, locul miliţiei este ocupat de noile organe ale afacerilor interne – Poliția.

Pe 18 decembrie 1990, Parlamentul R. Moldova a adoptat Legea cu privire la poliţie. Imediat, după aprobarea Legii, a început un amplu proces de restructurare, modernizare și de constituire a organelor afacerilor interne, Poliția R. Moldova devenind o instituţie, bazată pe „principii democratice, în serviciul cetăţeanului și menită să apere valorile fundamentale ale societăţii”.

Conform noilor prevederi ale legii, Poliţia a fost organizată în Inspectoratul General al Poliţiei, subdiviziuni specializate şi subdiviziuni teritoriale, care au menirea de a apăra „drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei prin activităţi de menţinere, asigurare şi restabilire a ordinii şi securităţii publice, de prevenire, investigare şi de descoperire a infracţiunilor şi contravenţiilor”.