Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ 120 de ani de…

VIDEO 120 de ani de la pogromul anti-evreiesc din Chișinău: „unul dintre cele mai îngrozitoare evenimente din istoria orașului”. Programul evenimentelor de comemorare

Imagine simbol. Sursa: jewshistory.md

În perioada 19-21 aprilie se împlinesc 120 de ani de la pogromul împotriva evreilor din Chișinău. Astfel, ambasadorul UE Jānis Mažeiks și cel al SUA Kent Logsdon au venit cu un discurs comun cu privire la marcarea „unuia dintre cele mai îngrozitoare evenimente din istoria orașului”, când „oamenii obișnuiți au devenit criminali”.

„În urmă cu 120 de ani, în perioada 19-21 aprilie 1903, într-un moment în care existau pogromuri pe scară largă în tot Imperiul Rus, aici a avut loc un pogrom anti-evreiesc.

Știrile false, distribuite la acea vreme de unele mass-media locale, susțineau că doi copii ar fi fost uciși de comunitatea evreiască. Instigați de aceste minciuni și de un mediu de antisemitism, oamenii obișnuiți au devenit criminali.

Astăzi ne reafirmăm angajamentul pentru lupta noastră împotriva antisemitismului și împotriva răspândirii urii și minciunii”, se arată în mesajul celor doi diplomați.

Cu această ocazie, Primăria municipiului Chișinău a aprobat un program de acțiuni și manifestări cultural-artistice: lansarea unei pagini web tematice jewshistory.md, expoziții documentare, inaugurarea unei subterane „Tel Aviv” în sectorul Botanica, desfășurarea unui concert-document consacrat dramei evreilor din Chișinău, eveniment de comemorare a victimelor pogromului evreiesc din Chișinău, anul 1903, prezentarea de filme documentare, Șabat la Centrul Comunitar Evreiesc etc.

Astfel, pe 20 aprilie 2023, ora 13:00, la Muzeul de Istorie al orașului Chișinău, va fi inaugurată expoziția tematică „În zilele de doliu. 120 de ani de la pogromul evreiesc din Chișinău”.

În aceeași zi, ora 18:00, la Palatul Republicii, va avea loc Concertul-document „Requiem”.

Pe 21 aprilie 2023, ora 10:00, în parcul „Alunelul” va avea loc o acțiune de comemorare „In memoriam victimelor pogromului evreiesc din Chișinău, din 1903”.

În aceeași dată, ora 14:30, va avea loc dezvelirea unei plăci comemorative pe frontispiciul clădirii Teatrului Dramatic Rus „A. P. Cehov”, fosta Sinagogă Corală.

Tot în contextul evenimentului enunțat, autoritățile locale vor identifica și amplasa pe fațadele clădirilor, foste proprietăți sau instituții administrative evreiești din municipiu, plăcuțe informative ce relevă istoria și cultura evreiască.

Mai mult, pe platforma web: visit.chisinau.md va fi plasat traseul turistic „Calea pogromului” și „Traseul turistic evreiesc”.

Potrivit informațiilor publicate pe pagina web Jews History, la 6-8 aprilie 1903 (19-21 aprilie, conform calendarului pe stil nou), la Chişinău, a avut loc un eveniment tragic – pogromul evreiesc. În acele timpuri, în capitala Basarabiei, gubernie a Imperiului Rus, locuiau 110 mii de persoane, dintre care 50 de mii erau evrei.

„Principalii incitatori ai pogromului au fost negustorul Gheorghii Pronin şi autorul ziarului „Bessarabet”,
editorul Pavel Cruşevan. Ziarul său a publicat un articol provocator cu o calomnie sângeroasă împotriva
evreilor. În acesta se vorbea despre un copil de 14 ani, Mihail Rîbacenko, care a fost găsit mort la Dubăsari, sugerîndu-se ca a fost omorât în cadrul unui ritual iudaic. Ancheta însă a confirmat că adolescentul a fost asasinat de rude.

Pogromul a început de Paştele Ortodox, în data de 6 aprilie. Autorităţile de atunci, poliţia şi armata, nu au
intervenit întru stoparea acţiunilor violente. Se cunosc doar cazuri în care evreii au primit ajutor de la
locuitori ai Chişinăului. Oamenii îi ascundeau în casele lor. Ajutorul acordat evreilor a fost susţinut de
primarul de atunci al capitalei – Karl Schmidt şi inginerul Mikhail Chekerul-Kush – liderul pompierilor
voluntari.

În seara zilei de 7 aprilie, după ce au primit un ordin de la Sankt Petersburg, poliţia şi armata au oprit
atrocitățile. În cursul pogromului au fost asasinați 49 de evrei, printre care cel mai mic avea doar un an şi
trei luni. Aproximativ 500 de persoane au fost rănite, 2 000 de familii evreieşti au rămas fără adăpost și 1 500 de prăvălii şi case ale evreilor au fost ruinate.

Peste 800 de pogromişti au fost reținuți la Chişinău, majoritatea au fost amendați, iar cei condamnaţi
trebuiau să ispăşească pedeapsă cu închisoare de la şase luni la şapte ani. Presa internațională a publicat mai multe informații cu privire la Pogromul de la Chişinău (Kishinev). Acest eveniment cumplit, la fel ca și alte zeci de pogromuri din regiune, a devenit precursorul Holocaustului”, notează sursa citată.