Principală  —  IMPORTANTE   —   Viceprimarul Chironda acuză Direcția Arhitectură…

Viceprimarul Chironda acuză Direcția Arhitectură că a pregătit un certificat pentru construcția unui bloc locativ la Botanica pentru un agent economic care, potrivit lui, a obținut în mod fraudulos terenul pe care vrea să ridice construcția

Noi acuzații aduse de viceprimarul Capitalei Victor Chironda în adresa Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare. Chironda acuză că Direcția Arhitectură a pregătit spre semnare un certificat de urbanism pentru construcția unui bloc locativ la Botanica pentru un agent economic care, potrivit viceprimarului, a obținut în mod fraudulos cu participarea unor funcționari din cadrul Direcției Juridice a Primăriei, terenul pe care vrea să construiască blocul locativ.

Chironda afirmă că tot în timp ce se afla în concediu, Direcția Arhitectură a pregătit un certificat de urbanism pentru construcția unui bloc locativ la Botanica. Viceprimarul spune că în urma unor investigații pe marginea acestui caz, a depistat mai multe nereguli privind modul în care beneficiarul – agentul economic care a solicitat actele permisive pentru construcția blocului locativ a obținut terenul pe care ar urma să fie ridicat edificiul.

„E o nouă schemă de deposedare a municipalității de terenuri și autorizare a construcției blocurilor locative. În perioada când am fost în concediu, colaboratorii Direcției Arhitectură au pregătit și înaintat spre semnare un Certificat de proiectare pentru construcția unui bloc locativ în curtea blocurilor de pe Dacia 21/2. Terenul pe care se dorește construcția a fost acaparat în 2018 printr-o schemă dubioasă la care au contribuit colaboratorii Direcției Juridice a primăriei, iar certificatul pregătit contravine Deciziei CMC din 2017 prin care se interzice construcția de obiective noi în cartierele blocurilor existente.

(…) Certificatul a fost întors înapoi la perfectare pentru că erau greșeli gramaticale, iar ulterior când am revenit din concediu am depistat că de fapt acolo sunt foarte multe lucruri interesante. Este vorba în primul rând despre terenul pe care se prevede construcția acestui bloc. Este un teren privatizat, după mine, în cel mai fraudulos mod posibil deoarece să zic așa a fost înstrăinat din proprietatea municipalității în baza unei hotărâri de judecată, nu foarte vechi – la 6 Februarie 2018.

La acea etapa a fost admisă această hotărâre a judecății care spune că constată că la ședința Consiliului Municipal din 23 februarie 2017 a fost votat un proiect de decizie cu privire la darea în arendă a unui lot de pământ din strada Dacia unui SRL, un teren de 0,17 ha, pentru construirea unui bloc locativ cu menire socială. Nu înțelegeam esența acestei decizii de judecată și am decis să găsesc această decizie a Consiliului Municipal. A fost o decizie votată, adoptată, semnată de secretarul Consiliului, iar apoi a dispărut. Pur și simplu nu este nici în arhivă nici la Direcția Juridică, nicăieri nu este. Beneficiarul a mers în instanță, a arătat probabil careva probe video de la ședința Consiliului și judecata a decis că se constată faptul cu valoare juridică privind votarea la ședința Consiliului Municipal a acestui proiect de decizie. Direcția juridică a Primăriei nu a contestat această decizie în instanță superioară. Ulterior, în martie 2018, Judecătoria Centru decide a obliga primarul municipiului Chișinău să încheie contract de arendă cu acest agent economic în baza acelei decizii de Consiliu.

Nimeni nu știe unde este această decizie. În martie 2018, iarăși, această decizie nu a fost atacată instanța superioară. În luna mai a anului 2018 se încheie contractul de arendă pe această suprafață de teren pentru proiectarea și construirea unui bloc locativ, cu plata 10 200 lei pe lună pentru arendă. A fost semnat acest contract de arendă deși există decizia Consiliului Municipal din 2017 prin care se interzice construcția de obiective noi în interiorul cartierelor locative. Și această decizie a Consiliului și acest contract de arendă contravine deciziei CMC anterioare, care interzice construcțiile noi în curțile blocurilor locative. La 1 martie 2021 apare înregistrarea în registrul bunurilor imobile a dreptului de superficie pe o construcție care se află pe acest teren. Este un sarai. Superficia presupune că cetățeanul respectiv are dreptul să construiască, să reconstruiască acest bun imobil.

La 7 aprilie 2021 această companie depune cererea la Direcția de Arhitectură pentru eliberarea certificatului de urbanism de proiectare și Direcția Arhitectură în loc de să investigheze acest lucru, Direcția eliberează niște scrisori și pregătește certificatul de urbanism pentru proiectarea acestui bloc. (…) Există un certificat de urbanism pregătit și cel mai interesant este că atunci când a fost întors înapoi este numele lui Ilie Ceban pentru că eu eram în concediu în acea perioadă. Dumnealui nu a semnat, certificatul a fost întors înapoi pentru că erau câteva greșeli tehnice după care doamna Svetlana Dogotaru, care a semnat acest act, a luat pur și simplu și și-a tăiat semnătură ei. Ulterior, certificatul s-a întors înapoi, deja fiind eu la serviciu”, afirmă Chironda.

În context, viceprimarul Chironda susține că a depus o plângere la Procuratura Anticorupție, unde a anexat și informațiile pe care le-a acumulat pe acest caz, iar recent a primit o scrisoare prin care a fost informat că dosarul a fost recepționat și transmis către Centrul Național Anticorupție (CNA).

„Pe acest caz am depus o plângere la procuratura anticorupție în care am solicitat urmăririi penale pe faptul modului fraudulos prin care compania respectivă a obțiunut dreptul de locațiune asupra terenului și examinarea legalității tentativei de emitere a certificatului de urbanism vădit ilegal. Spre regret lipsa anchetei de serviciu pe Arhitecta-șef Svetlana Dogotaru confirmă faptul că primarul Ion Ceban un vrea să stopeze ilegalitățile din direcția arhitectură. În așa situație, degeaba facem proiecte de amenajare, renovăm parcuri sau investim în transport public. Dacă nu se oprește procesul de densificare haotică a zonelor din oraș și construirea centrelor comerciale gigantice în zone deja aglomerate”, a mai declarat viceprimarul.

Marți, 16 iunie, viceprimarul capitalei Victor Chironda i-a solicitat primarului Ion Ceban inițierea unei anchete de serviciu în privința arhitectului-șef al orașului, șefei Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare, Svetlana Dogotaru, dar și executorilor care, potrivit lui Chironda, au falsificat procesul-verbal al Consiliului Urbanistic din 11 martie curent și „au contribuit la încălcarea procedurilor de elaborarea a PUD-ului și a procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național”.

Victor Chironda a declarat că, în timp ce se afla în concediu, viceprimarul Ilie Ceban a semnat autorizația de demolare a Hotelului Național, lucru pe care el a refuzat anterior să-l facă din motiv că nu exista o decizie finală și aprobată în legătură cu ceea ce urmează să fie construit în locul hotelului după demolare.

În replică, primarul capitalei, Ion Ceban, a menționat că „era bine dacă viceprimarul nu lipsea nemotivat zile întregi de la lucru”, declarând că viceprimarul „are restanțe la capitolul comunicare cu responsabilii de la alte direcții”.

CITEȘTE ȘI: