Principală  —  IMPORTANTE   —   Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari solicită…

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari solicită Guvernului să prelungească interdicția la exportul de grâu din rezerva de stat: „Cine va răspunde dacă în preajma Paștelor va crește prețul la pâine?”

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Alexandru Slusari a făcut un apel către membrii Guvernului interimar și le-a cerut, ca în cadrul ședinței de miercuri, 14 aprilie, să fie prelungită interdicția la exportul de grâu din rezerva de stat. Despre asta a anunțat Alexandrul Slusari în cadrul unui briefing de presă.

Deputatul Alexandru Slusari menționează că se fac presiuni asupra angajaților Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și ai Serviciului Vamal pentru ca aceștia să elibereze vize pentru exportul de grâu din rezerva de stat.

(…) Pe 30 martie, eu și reprezentanții SIS-ului am insitstat la interzicerea exportului de grâu, total, nu daor din rezervele de stat. Eu am evaluat cifrele prezentate de SIS și ele coincideau cu ale mele. Cifrele de la SIS le-am văzut, dar de la Ministerul Agriculturii nu. Am sesizat riscul ca în următoarea perioadă, mai ales înainte de Paști, poate să apară problema deficitului de grâu și că vor crește prețurile la grâu. Eu nu am văzut cifre, dar ei spun că avem rezerve. Guvernul iresponsabil a luat decizia că doar până la 12 aprilie să fie interzis exportul de grâu din rezerva de stat. Prin diferite metode, Vaja Jhashi a promovat și a lobat varianta ca grâul să fie scos din țară. Azi suntem în 14 aprilie și alte interdicții nu au fost introduse. Se fac presiuni pe angajații ANSA și Serviciul Vamal ca mai repede să fie eliberate avize pentru export. La moment, situația este sub control. Guvernul, să nu dea Domnul să nu aprobe noi interdicții. Speranța lui Vaja Jgashi este că interdcțiile nu vor fi introduse, dar a mea – să fie interzis în general exportul de grâu. Cine va răspunde dacă în preajma Paștelor va crește prețul la pâine? Cifrele nu am văzut. Fac un apel către Guvernul interimar, prelungiți interdicțiile de a exporta grâul. Aștept o poziție mai activă din partea Președinției. Este ora și momentul adevărului”, a declarat vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari.

Marți, 13 aprilie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că în cadrul CSS a fost discutat despre exportul grâului. În acest sens, potrivit președintei, membrii CSS au cerut extinderea restricției privind exportul grâului din rezerva de stat.

De asemenea, în cadrul ședinței am discutat despre exportul grâului și am cerut extinderea restricției la exportul grâului din rezerva de stat, pentru a nu admite creșterea prețurilor la produse de panificație pentru categoriile de cetățeni cu venituri mici”, se arată în mesajul postat de către președintă.

Luni, 12 aprilie, a expirat interdicția exportului de grâu din rezerva de stat a R. Moldova. În context, Ana Revenco, consiliera președintei R. Moldova în domeniul apărării și securității naționale, secretară a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), a formulat un demers către premierul interimar Aureliu Ciocoi prin care a solicitat prelungirea termenului de interdicție a exportului de grâne.

La 30 martie curent, Guvernul în exercițiu a aprobat Proiectul de Hotărâre privind interzicerea exportului de grâu până pe 12 aprilie curent. În ședință, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi a propus interzicerea până pe 15 aprilie 2021 a exportului grâului din R. Moldova, dar propunerea nu a fost susținută.

Pe 29 martie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a solicitat Executivului să aprobe de urgență o Hotărâre de Guvern prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat. Președinta menționa că solicitarea vine în contextul „informațiilor apărute în public cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă”.

MAI MULTE DETALII: VIDEO/ Ce se întâmplă cu grâul din rezerva de stat? Directorul ARM: „Grâul a fost dat la împrospătare unui agent economic. Nu sunt motive de îngrijorare”. Ce spun experții