Vicepremierul Vladimir Bolea cere oficialilor de la Bruxelles crearea unui fond de sprijin pentru agricultorii din R. Moldova
Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, cere omologilor săi din țările membre ale Uniunii Europene crearea unui „Fond de dezvoltare și solidaritate pentru agricultura moldovenească”. Aflat într-o vizită la Bruxelles, luni, 16 septembrie, ministrul spune că solicitarea va fi transmisă sub formă de scrisori oficiale „instituții europene și nu doar”.
În adresarea sa către oficialii Uniuni Europene și miniștrii Agriculturii ai statelor membre ale UE, acesta a adresat un apel la „sprijin pentru fermierii din R. Moldova, care de trei ani consecutivi sunt afectați de o secetă devastatoare”.
Crearea fondului va fi un subiect discutat și cu Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură. „Și sperăm să identificăm în comun soluții pentru agricultură și fermierii din R. Moldova”, spune ministrul de la Chișinău.
Potrivit ministrului Bolea, acest fond ar fi „un instrument esențial care ar asigura continuitatea muncii fermierilor noștri, oferindu-le acces la resursele necesare pentru a depăși aceste momente dificile”.
„În anul 2024, seceta, arșița, grindina, precum și inundațiile din ultimele zile au atins cote alarmante, punând în pericol nu doar recoltele, dar și însăși viabilitatea sectorului agricol – un sector vital pentru economia și securitatea alimentară a țării noastre. Fermierii noștri, mulți dintre ei mici producători, se află la limita puterilor.
În pofida eforturilor depuse de Guvernul Republicii Moldova, care a alocat în mod repetat fonduri de urgență pentru a sprijini fermierii și a adoptat o Lege specială ce le permite un răgaz de șase luni pentru a-și renegocia contractele de creditare, impactul secetei și inundațiilor continuă să fie devastator.
Deși am făcut tot ce ne-a stat în putință, nevoile sunt mari și resursele noastre limitate. Agricultura din Moldova are nevoie acum, mai mult ca oricând, de ajutor din partea Uniunii Europene.
De aceea, în numele Guvernului și al fermierilor solicit sprijinul dumneavoastră pentru crearea unui Fond de solidaritate și dezvoltare pentru agricultura moldovenească destinat fermierilor moldoveni afectați de secetă și inundații”, se arată în adresarea ministrului Vladimir Bolea.
Anul 2024 a fost marcat de temperaturi record în toată lumea, iar Republica Moldova nu a făcut excepție. Timp de două săptămâni, temperaturile s-au menținut peste 40 de grade Celsius, afectând grav domeniul agriculturii.
Sectorul agricol este principala sursă de venit în Moldova. În acest sector este angajată aproximativ o treime din forța de muncă. Agricultorii moldoveni au organizat proteste și au cerut instituirea stării de urgență. Însă, până-n prezent, autoritățile au creat doar o comisie specială în vederea elaborării măsurilor pentru depășirea crizei.
Cum fac față fermierii problemelor cauzate de secetă și ce ajutor așteaptă de la stat, citiți în materialul Ziarului de Gardă.