Vaccinul Pfizer va trebui administrat în numai 5 zile de la primire. În ce condiții vor ajunge dozele în R. Moldova și cum vor fi păstrate
Cele 24.570 de doze de vaccin BioNTech-Pfizer și până la 264.000 de doze indicative de vaccin AstraZeneca/SKBio vor ajunge în R. Moldova la mijlocul lunii februarie. Secretara de stat de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Tatiana Zatîc, spune că dozele de vaccin vor ajunge în țară în containere speciale, ulterior vor fi dislocate în frigiderul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), de unde vor fi distribuite instituțiilor sanitare pentru a fi administrate.
În cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, secretara de stat de la MSMPS, Tatiana Zatîc, a spus că nu este cunoscută data exactă când R. Moldova va primi vaccinurile aprobate de COVAX/GAV, în anunțul care notifica despre aprobarea vaccinurilor fiind indicat mijlocul lunii februarie.
Cât privește condițiile de recepționare a vaccinurilor, Zatîi spune că dozele vor ajunge la Chișinău în containere speciale, ulterior vor fi dislocate în frigiderul ANSP, de unde vor ajunge la instituțiile sanitare din întreaga țară.
„La instituțiile sanitare din țară vaccinul va ajunge în containere cu gheață uscată, care asigură temperatura de -70 grade Celsius. Vaccinul poate fi păstrat la temperatura de 2-8 grade Celsius timp de 5 zile. Sunt niște condiții dure și asta impune organizarea unui proces concret și riguros în procesul de vaccinare”, a spus Zatîc cu privire la vaccinul BioNTech-Pfizer.
Cât privește vaccinul AstraZeneca/SKBio, secretara de stat spune că toate instituțiile sanitare din țară dispun de frigidere, care permit păstrarea serului.
„Vaccinurile au diferite cerințe de păstrare. Cel dezvoltat de AstraZeneca este mai puțin pretențios. El se păstrează la temperatura de 2-8 grade Celsius, fiind o temperatură similară cu cea de păstrare a vaccinurilor naționale”, a spus Tatiana Zatîr.
Cu referire la panul de imunizare, oficiala își exprimă speranța că după dozele care vor ajunge în R. Moldova la mijlocul lunii februarie, vor fi furnizate și cele 200.000 de doze promise de președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei la Chișinău, de la finele anului 2020.
Deși inițial autoritățile vorbeau că primele doze de vaccin anti-COVID-19 vor ajunge în R. Moldova la sfârșitul lunii ianuarie, acest lucru nu s-a întâmplat.
La 29 ianuarie, COVAX a aprobat livrarea a circa 300.000 de doze de vaccin – până la 264.000 de doze AstraZeneca și 24.570 de doze de vaccin BiontTech-Pfizer.
Uniunea Europeană lucrează în sprijinul lansării campaniei de vaccinare în februarie, împreună cu alți parteneri internaționali. Vaccinurile care urmează să fie livrate prin COVAX a acestei prime asistențe către R. Moldova au fost autorizate în UE de Agenția Europeană pentru Medicamente.
Uniunea Europeană a mobilizat un pachet de 128 de milioane de euro pentru a asista R. Moldova în lupta împotriva crizei provocate de COVID-19, livrând materiale și echipamente medicale, oferind sprijin pentru consolidarea sistemului de sănătate și redresarea economică, precum și sprijinind grupurile vulnerabile.
Bilanțul cazurilor de COVID-19 în R. Moldova a ajuns la 160.725. Un număr de 150.720 de persoane au fost vindecate, în timp ce 3.462 de persoane au pierdut lupta cu boala.