Principală  —  IMPORTANTE   —   UPDATE/ Pe site-ul Institutului de…

UPDATE Pe site-ul Institutului de Geologie și Seismologie au fost publicate informații despre cutremur la câteva ore de la producerea seismului

UPDATE 10:20 După mai bine de câteva ore de la producerea cutremurului, pe site-ul Institutului de Geologie și Seismologie au fost publicate informații despre seism.

Institutul de Geologie și Seismologie din R. Moldova nu a anunțat pe site-ul instituției despre cutremurul cu magnitudinea de 5.2 grade pe scara Richter, care a fost înregistrat în dimineața zilei de joi, 3 noiembrie, în Vrancea, România, dar care s-a resimțit și în R. Moldova. Solicitat de ZdG, Igor Nicoara, directorul Institutului de Geologie și Seismologie a declarat că, în sudul R. Moldova, seismul a avut magnitudinea de aproximativ 4 grade pe scara de intensitate seismică, iar în proximitatea orașului Chișinău – 3-3,5 de grade pe scara de intensitate seismică.

Până la această oră, pe site-ul Institutului de Geologie și Seismologie nu au fost publicate informații despre cutremur.

Întrebat de ce până acum nu au fost publicate informații despre seism, directorul Institutului de Geologie și Seismologie, Igor Nicoara, a declarat că „persoana care postează informația pe site n-a reușit să o publice”.

„(…) Persoana a fost în tura de noapte și când s-a dus, s-a petrecut cutremurul (…). Pe teritoriul nostru, în partea de sud, intensitatea a fost aproximativ 4 (grade pe scara de intensitate seismică n.red.) și deja prin Chișinău în jur de 3-3,5 (scara de intensitate seismică n.red.), în dependență de numărul de nivele, dacă la nivele mai superioare, amplitudinea a fost mai înaltă, dacă e mai joasă e mai mică (…)”, a declarat Igor Nicoara pentru ZdG.

Un cutremur cu magnitudinea de 5.2 grade pe scara Richter a fost înregistrat în dimineața zilei de joi, 3 noiembrie, în Vrancea, România. Cutremurul s-a resimțit puternic și în R. Moldova.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) din România a transmis că în ziua de 3 noiembrie 2022, 06:50:27 (ora României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2, la adâncimea de 140 km.

Cutremurul s-a produs la 69km NE de Ploiești, 76km E de Brasov, 114km V de Braila, 117km V de Galați, 118km N de București, 126km S de Bacău, 148km NE de Pitești, 183km N de Ruse, 190km E de Sibiu, 206km SV de Iași.