UPDATE Ministrul Vladimir Bolea este audiat în Parlament în legătură cu situația din agricultură
UPDATE 15:50 Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din R. Moldova, Vladimir Bolea, este audiat în plenul Parlamentului.
„Per total în R. Moldova astăzi este o situație dificilă și într- mare măsură ea este caracterizată din cauza următoarelor motive: în sudul R. Moldova au fost numeroase condiții de secetă și noi avem agenți economici care au certificate de constatare de la Comisia pentru Situații Excepționale, iar acești agricultori cu actele stabilite în formă legală au început deja, la îndemnul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, să meargă la camerele de comerț (…). În câteva zile avem peste 15 cereri depuse, pentru a le fi eliberate aceste certificate de forță majoră în baza cărora ei pot merge la bănci, la creditori să-și oprească penalizările, procentele și inclusiv executarea silită.
Avem o altă categorie de agricultori care este mult mai numeroasă și vorbim despre agricultorii care au avut roadă, nu au avut condiții de secetă, dar în schimb au avut și cantități impresionante de produse, pentru că au folosit tehnologii, însă au prețurile foarte mici (…). Unii dintre agricultorii care se ocupă de creșterea cerealelor nu au posibilitatea, astăzi, să-și achite furnizorii. Pentru aceste două categorii încercăm să identificăm modalități de salvgardare (…)”, a declarat ministrul de la tribuna Parlamentului.
Știrea inițială:
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din R. Moldova, Vladimir Bolea, va fi audiat în plenul Parlamentului în legătură cu situația din agricultură. Legislativul a aprobat în ședința din 30 noiembrie o inițiativă în acest sens a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).
„Solicităm audierea ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, referitor la situația din domeniul agricol. Și anume acele discuții care se fac între agricultori și Guvern, între agriculturi și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Dimineața auzim că iată se hotărăsc întrebările, pe la masă încă un pic și seara iar ne întoarcem la ziua de mâine. Solicităm audierea, pentru ca dumnealui să vină și să ne informeze care sunt acele cerințe ale agricultorilor, care sunt soluțiile propuse de Guvern, ce se acceptă, ce nu se acceptă și încă o dată reiterez că în situația în care un sector strategic este în dificultate, Parlamentul nu trebuie să devină un simplu spectator (…)”, a declarat deputatul socialist Radu Mudreac.
Propunerea socialistului a fost susținută de 58 de parlamentari: 23 – BCS, 33 – PAS și doi deputați neafiliați.
Joi, 30 noiembrie, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, s-a adresat agricultorilor care încă protestează în Piața Marii Adunări Națională (PMAN). Într-un briefing de presă, oficialul a declarat că a avut loc prima ședință în procesul de elaborare a unui cadru de suport a producătorilor de cereale și urmează să aibă o întrevedere cu reprezentanții băncilor, totuși, cerințele agricultorilor nu pot fi îndeplinite.
„Eu în calitate de ministru al Agriculturii sunt conștient de situația precară a producătorilor de cereale în mod special din R. Moldova, în fiecare zi lucrăm pentru identificarea de soluții eficiente și legale. A avut loc prima ședință în procesul de elaborare a unui cadru de suport pentru acest tip de fermieri din R. Moldova (crescători de cereale n. red.). Au participat reprezentanți de la Ministerul de Finanțe, de la inspectoratele fiscale, reprezentanți a băncilor, a structurilor comerciale (…), pentru a stabili un început de dialog (…).
(…) Așa-numitul moratoriul propus de Asociația Forța Fermierilor nu poate fi aplicat sub nicio formă, pentru că nu există formă legală în R. Moldova în baza căreia ar putea fi declarată o astfel de formă de susținere. Nici CSE-ul nu are așa împuterniciri. Mai mult decât atât, Legislația din R. Moldova prevede clar, nicio entitate din stat nu poate interveni între doi agenți economici (…), a spus Vladimir Bolea.
Protestele agricultorilor au început pe 22 noiembrie 2023. Organizatorii manifestației estimau o prezență de peste 1 000 de oameni și 500 de unități de tehnică agricolă în PMAN.
Agricultorii cer în continuare introducerea unui moratoriu la calcularea penalităților față de creditori, dar și interzicerea importului de grâu, porumb și floarea-soarelui cel puțin până pe 31 martie 2024.
În primele două zile de protest, 22-23 noiembrie, câțiva fermieri s-au îmbrâncit cu polițiștii, după ce Inspectoratul General al Poliției (IGP) le-a cerut să elibereze benzile de circulație „pentru a se putea deplasa și șoferii cu mașinile personale, precum și transportul public”.