Principală  —  Ştiri  —  Social   —   UPDATE/ Incendiu la Arena Chișinău.…

UPDATE Incendiu la Arena Chișinău. IGSU: „Arderea s-a produs într-o încăpere tehnică”

Sursa: IGSU

UPDATE 13:25 Conform unui comunicat de presă emis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), pompierii au intervenit la lichidarea flăcărilor care au cuprins un transformator în clădirea „Arena Chișinău”, strada Calea Orheiului 130, din municipiul Chișinău.

„Apelul de la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 11:42, iar potrivit informațiilor arderea s-a produs într-o încăpere tehnică. La fața locului au intervenit 4 echipe de pompieri, care au reușit lichidarea arderii către ora 12:51. Nicio persoană nu a avut de suferit. Focul a afectat un transformator electric. Datorită intervenției operative a salvatorilor, flăcările nu au obținut răspândire.

Cauza producerii arderii urmează a fi stabilită de specialiști”, se arată în comunicatul de presă.

Știrea inițială:

Pompierii au fost alertați vineri, 19 iulie, la ora 11:45, despre un incendiu care a izbucnit la Arena Chișinău, pe strada Calea Orheiului 130 din comuna Stăuceni. Potrivit primelor informații, a luat foc un transformator electric.

La fața locului au fost îndreptate 3 echipe de pompieri, iar incendiul a fost lichidat la ora 12:51.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a comunicat că va reveni în scurt timp cu mai multe detalii.

Complexul sportiv „Chișinău Arena” a fost deschis publicului pe 24 decembrie 2022, în ajun de Crăciun.

Problemele de la Complexul sportiv au fost dezvăluite de către ZdG încă în septembrie 2020. Menționam atunci că „Chișinău Arena” urma să fie dat în exploatare în luna octombrie 2019, exact la un an de la începerea lucrărilor.

Inițial, s-a constatat că arena polivalentă nu putea fi dată-n exploatare pentru că nu putea fi conectată la rețelele de alimentare cu gaze, apă și canalizare, existente în zonă, apoi că nu era racordată la rețelele electrice. Ulterior, s-a constatat că arena nu are construite drumuri de acces, iar unele terenuri adiacente complexului sportiv, pe unde urmează să fie făcute căi de acces, sunt în proprietate privată. Autoritățile de atunci promiteau, încă în septembrie 2020, rezolvarea problemelor. 

În paralel, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a fost în proces de judecată cu firma „Summa”, cea care a ridicat complexul „Chișinău Arena” pentru restituirea TVA-ului în sumă de circa 95 milioane de lei. SFS a obținut câștig de cauză în prima instanță, dar Curtea de Apel Chișinău a casat hotărârea și a obligat SFS să restituie companiei 17 milioane de lei. Litigiul a ajuns la Curtea Supremă de Justiție, care a declarat inadmisibil recursul SFS.