UPDATE „Cu o singură condiție”, fermierii au deblocat drumul de acces spre PTF Leușeni
UPDATE 15:58 Drumul de acces spre PTF Leușeni-Albița a fost deblocat de către fermieri, anunță Poliţia de Frontieră a R. Moldova. Totodată, înainte de a se retrage, agricultorii și-au expus „condiția”.
„Facem apel către toată guvernarea, Poliția de Frontieră. În cazul în care, până mâine nu avem stabilită întâlnire în formatul Guvern-Parlament-Președinție, începând cu ora 9:00, accesul la vama Leușeni o să fie blocat în ambele sensuri”, a declarat agricultorul Sergiu Stefanco.
UPDATE 12:50 Poliţia de Frontieră a R. Moldova atenționează călătorii să se orienteze din timp prin alte puncte de trecere a frontierei, precum: Sculeni, Leova sau Costești, după ce punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni-Albița „a fost blocat de către fermieri”.
„De la ora 12:15, drumul de acces spre PTF Leușeni-Albița a fost blocat de către fermieri, în contextul protestelor desfășurate de aceștia”, precizează reprezentanții Poliţiei de Frontieră.
Știrea inițială
Fermierii își continuă protestul în mai multe raioane din țară. Pentru marți, 13 februarie, agricultorii au informat Asociația „Forța Fermierilor” că intenționează să se deplaseze și la Vama Leușeni.
Potrivit Asociației, la vama Leușeni, începând cu ora 9:00, se vor deplasa agricultorii din raioanele din sudul R. Moldova (Hîncești, Leova, Căușeni), dar și din Nisporeni și Ungheni. Totodată, fermierii din raionul Criuleni rămân lângă postul vamal intern la drumul Chișinău – Dubăsari.
Agricultorii din raioanele Cahul și Cantemir vor relua protestul, începând cu orele 9:30, se vor afla pe traseul între satele Tretești și Roșu. Agricultorii din raionul Rezina rămân pe traseu Orhei-Rezina, intersecția lângă satul Buşăuca. Fermierii din raionul Fălești rămân la centura orașului. Agricultorii din raionul Telenești rămân la intersecția drumului Chișinău – Bălți și Chișinău – Soroca.
Pe 12 februarie, Inspectoratul General al Poliției (IGP) informa că fermierii intenționau să blocheze traseul care duce spre punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița. Oamenii legii afirmau că accesul către și dinspre punctul de trecere a frontierei Leușeni a fost întrerupt. „Circulația vehiculelor este blocată, iar echipele comune IGPF, IP Hâncești și INSP sunt prezente pentru a menține ordinea publică și a restabili fluxul în trafic”, menționau reprezentanții Poliției de Frontieră.
Ulterior, președintele Partidului extraparlamentar „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, a publicat un imagini video de la punctul de trecere.
„Vama Leușeni nu este blocată pentru pasageri și mașinile personale. Au venit mascații să intimideze fermierii”, acuza Costiuc.
Mai târziu, Poliția a publicat un apel către fermieri,„care prin acțiunile lor neanunțate au stârnit divergențe în rândul participanților la trafic”, la respectarea drepturilor fiecărui cetățean și a legislației.
Poliția spunea ca 120 camioane de mare tonaj blocate (16 camioane de mare tonaj fiind cu produse perisabile), 5 autobuze blocate, 4 microbuze blocate, 130 de pasageri nu și-ar putea continua drumul, iar 230 de automobile au fost redirecționate de pe traseul Leușeni prin alte puncte de trecere.
„Am înțeles că domnul Grosu a refuzat întălnirea cu reprezentanții protestatarilor, deși aceasta întâlnirea a fost convenită vineri”, au menționat reprezentanții organizației.
Recent, Asociația „Forța Fermierilor” a cerut Guvernului și Parlamentului „demararea imediată a unui dialog eficient” cu fermierii, care protestează, și „identificarea urgentă a ajutorului financiar de cel puțin 400 milioane de lei pentru alocarea promptă a compensațiilor agricultorilor micro, mici și mijlocii, cel mai mult afectați de crizele din ultimii doi ani”.
Săptămâna trecută, Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat avizul consultativ pentru negocierea și semnarea Acordului de finanțare dintre Guvernul R. Moldova și Comisia Europeană privind Programul „UE4 Moldova Integrare și Stabilitate”. Astfel, țara noastră va beneficia de sprijin financiar în valoare de 31 de milioane de euro din partea Comisiei Europene, 10 milioane de euro fiind destinate pentru sectorul agricol.
Pe 7 februarie 2024, fermierii din raionul Cahul au organizat un protest cu tehnică agricolă, cerând ajutor din partea autorităților.