UPDATE ASP a modificat datele și informează că 17% dintre elevii școlilor auto au susținut în 2022 proba practică a examenului din prima tentativă
UPDATE 12:50 Agenția Servicii Publice (ASP) a șters comunicatul în care anunța că doar 5,8% dintre elevii școlilor auto susțin proba practică a examenului din prima tentativă și a publicat un nou comunicat în care menționează că „rata de promovare a probei practice a examenului auto din prima tentativă este de 17% din numărul de persoane care au susținut examenul, ceea ce constituie 5,8% din numărul total de încercări de a susține examenul”.
„În anul 2022, Departamentul înmatriculare a mijloacelor de transport şi calificare a conducătorilor auto din cadrul Agenției Servicii Publice (ASP) a înregistrat 154 761 de încercări de susținere a examenului pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule, categoria B, realizate de către 52 551 de persoane.
Din numărul total de persoane care au susținut examenul la proba practică pentru a obține dreptul de a conduce vehicule, categoria B, din prima tentativă au promovat 17%, ceea ce constituie 5,8% din numărul total de încercări de a susține examenul”, anunță ASP într-un nou comunicat.
Știrea inițială*
În anul 2022, Departamentul înmatriculare a mijloacelor de transport şi calificare a conducătorilor auto din cadrul Agenției Servicii Publice (ASP) a înregistrat 154 761 de încercări de susținere a examenului pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule, categoria B. Astfel, potrivit ASP, doar 5,8% din persoanele înregistrate la proba practică a examenului pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule, categoria B, au promovat-o din prima tentativă.
Rata de susținere a examenului pentru proba practică la categoria B pe parcursul anului 2022 a fost următoarea: din prima tentativă au susținut proba practică 8 927 de persoane, din a doua – 8 991, din a treia – 6 918, din a patra – 5 627, din a cincea – 4 010, din a șasea – 2 827, din a șaptea – 2 022 și din a opta tentativă – 1265.
În contextul creșterii numărului de accidente de circulație, soldate cu decesul sau vătămarea persoanelor, Agenția Servicii Publice îndeamnă elevii școlilor auto să se pregătească minuțios de examene și să evite „orice propunere de susținere a acestora pe cale frauduloasă”.
ASP menționează că pentru a face o programare la examenul de obținere a permisului de conducere, puteți accesa pagina web a Agenției.
Șoferii care încalcă regulile de circulație vor fi sancționați mai dur
Pe 2 martie, Parlamentul a aprobat un proiect de lege privind sancționarea mai dură a șoferilor care încalcă regulile de circulație. Una dintre prevederile proiectului de lege este suspendarea dreptului de a conduce mijloace de transport pe un anumit termen, în cazul în care șoferii depășesc limita de viteză cu peste 60 de km/h. Totodată, vor fi sancționați mai dur conducătorii care nu oferă prioritate pietonilor, care traversează strada regulamentar.
De asemenea, vor fi sancționați contravențional și proprietarii mijloacelor de transport, care refuză sau se eschivează să comunice identitatea persoanei căreia i-a fost încredințată conducerea vehiculului și a încălcat regulile de circulație.
Autorii au mai propus diminuarea unor sancțiuni. De exemplu, șoferii care nu vor respecta marcajul rutier se vor alege doar cu un avertisment, aceasta fiind o opțiune pe lângă amendă.