Universitate din Chişinău îndemnă studenţii să lase studiile pentru munci sezoniere în Turcia
O universitate din Chişinău îşi trimite studenţii la munci sezoniere la un hotel din Turcia, în timp ce reprezentanţii acestui complex turistic afirmă că nu angajează personal din R. Moldova.
Administraţia Universităţii de Stat de Educaţie Fizică şi Sport (USEFS) vrea să-şi trimită studenţii la munci sezoniere în Turcia. Mai mulţi decani ai acestei instituţii de învăţământ au propus studenţilor să plece la lucru în hotelurile din regiunea Antalia, Belek, la complexul turistic „Spice Hotel & Spa”. Aceştia au declarat pentru ZdG că studenţii urmează să plece la muncă pe o perioadă de 6 luni, din luna aprilie până în octombrie a acestui an, iar pentru a nu rămâne restanţieri conducerea USEFS le va amâna susţinerea examenelor. „Am avut propunerea de la o companie dar, ei aveau nevoie de 70 de maseori şi propuneau 350 de dolari pe lună. Dar păreau dubioşi. În acelaşi timp a venit o propunere de la altă firmă, iar cu ea am negociat un contract de 450 de dolari pe lună. Ultimii au nevoie şi de hamali, servitori, lachei sau cum se mai zice, valet, numai că ei vor băieţi şi fete cu aspect fizic plăcut. Știţi, când plecaţi la hotel, vreţi să vedeţi feţe simpatice,” a declarat la o întâlnire cu studenţii, decanul facultăţii de pedagogie Serghei Busuioc. Întrebat dacă studenţii care sunt la buget şi beneficiază de bursă vor pierde aceste privilegii decanul a răspuns: „Alegeţi, când vrei să faci bani mai pierzi câte ceva”. Acesta a mai adăugat că reprezentanţii „Spice Hotel & Spa” vor reveni la Chişinău săptămâna viitoare. Aceştia au vizitat universitatea săptămâna trecută.
Busuioc afirmă că a verificat firma turcă la consulatul acestei ţări la Chişinău şi aceasta ar fi una legală, iar studenţii nu ar avea de ce se teme.
Reporterii ZdG au contactat reprezentanţii acestui complex turistic din Turcia, iar aceştia au declarat că ei au parteneriate cu mai multe Universităţi din R. Moldova, însă la moment nu ar „negocia cu nici o instituţie de învăţământ din Chişinău, şi nici nu am trimis şi nu se prevede ca reprezentanţii companii noastre să plece în R. Moldova pentru angajarea personalului.”
Întrebat cum se explică faptul că o universitate, care are menirea de a educa, îndeamnă studenţii să lipsească trei luni de la ore, decanul Busuioc a afirmat că aceștia vor pierde doar două luni de studii „deoarece în luna mai se începe sesiunea şi ei practic nu mai au ore. Apoi vor fi admişi doar studenţii cei mai buni care vor putea recupera fără probleme orele pierdute”.
Administraţia acestei instituţii neagă că ar avea un interes financiar din trimiterea studenţilor la munci sezoniere.