Uniunea Meșterilor Populari din Moldova riscă să rămână fără sediu. Scrisoarea deschisă adresată autorităților centrale și reacția instituțiilor vizate
Uniunea Meșterilor Populari din Moldova (UMPM) riscă să rămână fără sediu, după ce nu i-a fost prelungit contractul de locațiune cu Organizația Concertistică şi Impresariat „Moldova-Concert”. Membrii Consiliului UMPM au semnat o scrisoare deschisă, în care solicită implicarea autorităților centrale în soluționarea acestei probleme. Scrisoarea, expediată Ziarului de Gardă, a fost adresată președintei Maia Sandu, prim-ministrei Natalia Gavrilița, președintelui Parlamentului Igor Grosu și ministrului Culturii Sergiu Prodan.
Reprezentanții Direcției de informare și comunicare cu mass-media a Aparatului președintei R. Moldova ne-au comunicat că „la adresa instituției prezidențiale a parvenit, recent, o scrisoare deschisă din numele AO UMPM. Petiția a fost înregistrată pe 17 ianuarie, curent, și este în proces de examinare”. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat că încă nu a văzut scrisoarea, dar a menționat că, conform legislației, Ministerul Culturii nu se implică în gestionarea patrimoniului instituțiilor.
Solicitat de Ziarul de Gardă, Andrei Locoman, directorul Organizației Concertistice şi Impresariat „Moldova-Concert”, instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii, a refuzat să fie citat, dar ne-a comunicat că UMPM nu i-a fost prelungit contractul de locațiune, în contextul în care colectivele „Moldova-Concert” duc lipsă de spațiu.
În scrisoarea Uniunii Meșterilor Populari din Moldova, reprezentanții Uniunii menționează că, la 3 ianuarie 2023, Organizația Concertistică şi Impresariat „Moldova-Concert” a avertizat că va întrerupe contractul de locațiune cu UMPM și că până la 31 ianuarie 2023, „biroul trebuie să fie eliberat”.
„În legătură cu faptul că la 3 ianuarie 2023 Organizația Concertistică şi Impresariat, „Moldova-Concert” a avertizat că va întrerupe contractul de locațiune cu AO Uniunea Meșterilor Populari din Moldova, care ocupă biroul nr. 58 (24,2 m2), etajul 3, de pe str. A. Pușkin, 24, ca urmare UMPM rămâne fără sediu, rugăm insistent să binevoiți a interveni pentru a rezolva acest caz în favoarea UMPM.
Ținem să precizăm că UMPM închiriază acest spațiu din anul 1998 şi a respectat mereu obligația de a achita la timp plata pentru arendă şi serviciile comunale. Suntem avertizați, ca până la data de 31 ianuarie 2023, biroul să fie eliberat, în lipsa unui temei juridic determinat, inclusiv cu încălcarea condițiilor contractuale, drept confirmare, anexăm actele care determină corectitudinea și respectarea termenilor și obligațiunilor contractuale de către UMPM”, se arată în scrisoarea deschisă adresată autorităților.
Reprezentanții UMPM consideră că „li se face o nedreptate”, în contextul în care altor uniuni de creație, care au sediu în aceeași clădire, nu li s-a refuzat continuarea contractului de locațiune.
„Pentru informare, precizăm că în aceeași clădire au sediu şi alte uniuni de creație: Uniunea Cineaștilor din Moldova, Uniunea Teatrală din Moldova, Uniunea Muzicienilor din Moldova, dar numai Uniunii noastre i s-a refuzat continuarea contractului de locațiune. Am considerat că ni se face o nedreptate, odată ce membrii Uniunii Meșterilor Populari din Moldova au aceleași drepturi ca membrii celorlalte Uniuni de Creație din țară.
Ne adresăm în vederea soluționării acestei probleme, în temeiul cadrului legal al Republicii Moldova, care prevede protejarea oamenilor de creație de către Stat. Meșterii sunt din diferite regiuni ale țării şi au nevoie să se întrunească la aceiași adresă accesibilă pentru toți, cu care s-au obișnuit pe parcursul a 25 de ani. Pentru a putea realiza misiunea și obiectivele statutare, avem nevoie de susținerea structurilor statului pentru desfășurarea activităților Uniunii”, se mai arată în scrisoarea semnată de UMPM.
Uniunea reunește circa 480 de meșteri reprezentativi de diverse genuri de creație tradițională, iar în acest an împlinește 30 de ani de la fondare. Potrivit UMPM, cele mai importante evenimente culturale comunitare, precum expozițiile, festivalurile, târgurile culturale au loc cu participarea nemijlocită a meșterilor populari. Impactul lor este recunoscut și peste hotare.
„Grație meșterilor populari, care au semnat acorduri de colaborare UNESCO, Republica Moldova împreună cu România a înscris în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității trei elemente: „Tehnici tradiționale de realizare a scoarței în România şi Republica Moldova” (1 decembrie 2016), „Practici culturale asociate zilei de 1 Martie”(6 decembrie 2017), „Arta cămășii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” (1 decembrie 2022)”, spun reprezentanții Uniunii Meșterilor Populari din Moldova.