Principală  —  IMPORTANTE   —   Unde se pot adresa cetățenii…

Unde se pot adresa cetățenii moldoveni din Israel care vor să revină acasă, însă au actele expirate. Detalii noi despre situația de securitate din Israel

Sursa foto: nytimes.com

Autoritățile moldovenești nu dețin informații în acest moment că printre persoanele decedate sau luate ostatice în Fâșia Gaza sunt și cetățeni moldoveni. Declarația a fost făcută luni, 9 octombrie, de Alexandr Roitman, ambasador extraordinar și plenipotențiar al R. Moldova în Israel, într-un briefing online, organizat de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

„Nu avem asemenea informații la moment. Datele continuă să parvină. Noi nu am fost notificați și, din întrebările pe care le-am adresat autorităților din Israel, noi nu am primit informații potrivit cărora ar fi printre victime sau ostatici cetățeni ai R. Moldova. Continuăm să fim în contact cu autoritățile israeliene pentru a cunoaște toate detaliile (…)”, a declarat Alexandr Roitman.

Oficialul a menționat că cetățenii moldoveni din Israel care vor să revină acasă, însă nu au acte valabile, se pot adresa la Ambasada R. Moldova din Israel pentru a-și perfecta un titlu de călătorie, valabil pentru 30 de zile.

Potrivit ambasadorului, pe teritoriul Statului Israel, oficial, muncesc 13 mii de cetățeni moldoveni – circa 7000 în construcții și aproximativ 5000 în sfera de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice.

Luni 9 octombrie, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) au venit cu noi precizări după o ședință a Celulei de Criză în care a fost analizată situația de securitate din Israel. Potrivit unui comunicat al instituției, Ambasada R. Moldova din Israel funcționează în regim alert, fiind prestate doar servicii consulare de urgență, cum ar fi emiterea documentelor de călătorie. Până în prezent, Ambasada R. Moldova în Israel a primit 65 de solicitări pentru informații referitoare la situația din țară și a zborurilor comerciale.

„MAEIE recomandă tuturor cetățenilor R. Moldova care doresc să părăsească Israelul să utilizeze rutele comerciale disponibile în zilele următoare, fie că se îndreaptă spre Chișinău, București sau alte orașe din care pot călători mai ușor spre R. Moldova. Reiterăm că următoarele zboruri pe cursa Tel-Aviv – Chișinău sunt programate pentru: 10.10.2023; 11.10.2023; 12.10.2023 și 15.10.2023.

Ambasada R. Moldova în Israel a emis un comunicat prin care informează că vizele străinilor care se află legal în Israel și care expiră luna viitoare vor fi prelungite.

Reamintim importanța respectării cu strictețe a instrucțiunilor de securitate emise de autoritățile israeliene”, se spune în comunicatul MAEIE.

În legătură cu situația de securitate din Israel, Autoritatea pentru Populație și Migrație a prelungit vizele pentru toți cetățenii străini aflați legal în Israel, ale căror vize expiră luna viitoare, inclusiv pentru lucrătorii străini, informează Ambasada R. Moldova în Israel printr-un comunicat.

„Vizele au fost prelungite până la 9 noiembrie 2023. După această perioadă, cu excepția cazului în care se acordă o notificare ulterioară, prelungirea vizei trebuie efectuată în conformitate cu procedurile normale”, precizează Ambasada.

Pentru orice întrebări sau asistență, cetățenii moldoveni din Israel sunt rugați să apeleze la următoarele numere de telefon: +972 527 998 396; +972 527 789 772.

Duminică, guvernul Statului Israel a anunțat oficial instituirea stării de război pe întreg teritoriul său. Luni, 9 octombrie, armata israeliană a declarat că a lovit sute de ținte ale Hamas din Fâșia Gaza în timpul nopții și că a trimis patru divizii de luptă în sud, unde a continuat să lupte cu militanții islamiști. Bilanțul luptelor se ridică la 1.100 de morți, notează Reuters.

Luptele dintre forțele israeliene și gruparea islamistă Hamas erau în desfășurare în șapte sau opt locații din apropierea Fâșiei Gaza, la două zile după ce bărbați înarmați ai grupării Hamas au ucis 700 de israelieni și au răpit zeci de persoane în cel mai sângeros raid pe teritoriul israelian de la atacurile Egiptului și Siriei în războiul de Yom Kippur, în urmă cu 50 de ani.