Un parlamentar rus o critică pe Sandu pentru declarațiile cu privire la retragerea trupelor ruse și că primul ei act a fost acela „de a invita președintele român în Moldova”
Deși nu a preluat funcția de președinte, Maia Sandu, a făcut deja o serie de declarații care ar putea afecta grav relațiile cu Federația Rusă. Asta spune Konstantin Zatulin, adjunct în Duma de Stat, prim vicepreşedinte al Comitetului pentru afaceri CSI şi relaţiile cu compatrioţii. Parlamentarul rus spune ce Federația Rusă nu își va retrage pacificatorii din stânga Nistrului și reiterează că Kremlinul va colabora cu președinta aleasă, „o persoană cu dublă cetățenie, al cărei prim act a fost acela de a invita președintele român în Moldova”.
„Aș dori să menționez, în primul rând, că Rusia nu își va retrage forțele de menținere a păcii așa cum spune Sandu, care încă nu a preluat funcția. Pacificatorii nu o protejează pe Maia Sandu, dar mențin ordinea în regiune, inclusiv, securitatea a zeci de mii de cetățeni ruși care locuiesc în Transnistria. Doamna Sandu nu a avut încă timp să se ocupe de actualitate, nu a avut încă timp să preia funcția și a făcut deja o mulțime de declarații, fiecare dintre ele putând complica grav relațiile sale viitoare din Federația Rusă”, a spus Zatulin conform Ria Novosti.
Parlamentarul a menționat că nu va sfătui niciun politician să retragă forțele ruse.
„Aș spune că, în contextul unor politicieni precum Sandu și oamenii cu gânduri similare, prezența forțelor de menținere a păcii ruse te face sobru din dorința de a folosi, de exemplu, orice măsuri represive împotriva Transnistriei. Astfel de încercări au fost deja făcute în 1992 și nu au dus la nimic bun”, – a adăugat parlamentarul.
Zatulin a subliniat că Federația Rusă recunoaște rezultatele alegerilor din Republica Moldova, dar „își păstrează impresia despre cine a venit la putere ca urmare – o persoană cu dublă cetățenie, al cărei prim act a fost acela de a invita președintele român în Republica Moldova”.
„Nu am nimic împotriva dezvoltării relațiilor dintre România și Moldova, excepție făcând că o parte semnificativă a asociaților lui Sandu nu le pasă de suveranitatea propriei țări și văd includerea ei în România. În același timp, ar dori să meargă în România cu o Transnistria, care nu vrea asta”, a mai spus parlamentarul rus.
Într-un interviu pentru presa ucraineană președinta aleasă a spus că nu va accepta federalizarea Republicii Moldova ca modalitate de soluționare a conflictului de pe Nistru. Totodată, aceasta spune că în mandatul său va pleda pentru retragerea trupelor rusești de pe teritoriul stâng al Nistrului.
„Eu sunt împotriva federalizării Republicii Moldova. Nu sprijin ideile pe care le-a propus Dodon şi partidul său. Chiar dacă ei nu veneau cu soluţii exacte, dar vorbeau despre federalizare. Sunt convinsă că noi vom găsi un format de soluţionare a conflictului. Acesta trebuie să includă evacuarea integrală a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Noi despre asta mereu am vorbit şi vom vorbi în continuare”, a declarat Sandu.
Președinta aleasă susține că rezolvarea conflictului de la Nistru trebuie să fie pașnic și în baza unui plan de acțiuni elaborat de Republica Moldova.
Președintele în exercițiu, Igor Dodon opinează că Maia Sandu a făcut o „greșeală mare” atunci când a spus că va pleda pentru retragerea trupelor rusești de pe teritoriul stâng al Nistrului.
Dodon a venit și cu îndemn către președinta aleasă și anume de a fi atentă la declarațiile pe care le face.
„Îi recomand doamnei Maia Sandu să fie atentă la ce declarații face, deoarece de multe ori partenerii externi mari încearcă să atragă țările mici de partea lor în lupta mare împotriva oponentului. Să nu dea Domnul ca Moldova să înceapă să se alinieze unor sancțiuni împotriva Rusiei. Prin Guvern noi nu vom permite așa ceva. Politicienii înțelepți înțeleg asta. Noi trebuie să fim prieteni cu toți”, a mai spus Igor Dodon.
Menționăm că în regiunea transnistreană staționează aproximativ 1.500 militari ruși în cadrul GOTR, o parte importantă dintre ei sunt locuitori ai regiunii transnistrene care au și cetățenia rusă.