Un nou val de praf saharian: meteorologii români avertizează că depunerile de praf ar putea fi observate în următoarele 48 de ore
Meteorologii români anunță că un nou val de praf saharian va ajunge în sud-estul Europei, în perioada 21 – 22 mai, când circulația aerului va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană.
Astfel, în seara zilei de marți, 21 mai și în cursul nopții de marți spre miercuri, 22 mai, această masă de aer va fi prezentă și deasupra României, în special peste regiunile vestice și sud-vestice. Miercuri, masa de aer va mai fi prezentă peste nord-vestul, centrul și sudul României.
„Ca urmare a ploilor prognozate în țara noastră, în următoarele 48 de ore, depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și în intervalele menționate”, se arată într-un comunicat de presă emis de Administrația Națională de Meteorologie din România.
La sfârșitul lunii aprilie, în R. Moldova a putut fi observat un strat de praf depus pe mașini și alte obiecte. Depunerile s-au format în special în zonele unde s-au înregistrat averse. Declarațiile au fost făcute atunci pentru Ziarul de Gardă de către directorul adjunct al Agenției de Mediu, Radu Stratuța.
„Nu avem de ce să ne facem griji, pentru că stația automată de monitorizare a calității aerului atmosferic din Chișinău nu a înregistrează depășirea poluanților în aer. Respectiv praful va putea fi observat în zonele unde vor fi înregistrate averse (…). Doar persoanele care sunt alergice la praf ar putea să simtă un disconfort, însă dacă la noi nu avea să fie înregistrate ploi nici nu avea să observăm acest lucru (…)”, a explicat Radu Stratuța.
Potrivit Agenției de Mediu, praful saharian este format din particule fine de nisip și sol care sunt ridicate din deșertul Sahara de vânturi puternice. Acest praf este transportat pe distanțe lungi, ajungând uneori chiar și în Europa. Pericolul asociat cu praful saharian provine în principal din dimensiunea mică a particulelor sale.
Particulele de praf saharian sunt suficient de fine pentru a fi inhalate profund în plămâni, ceea ce poate cauza o serie de probleme de sănătate, în special pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita.