Principală  —  IMPORTANTE   —   Un monument în memoria lui…

Un monument în memoria lui Serghei Muntean, ucis la datorie, ridicat la Aeroportul Chișinău

În incinta Sectorului Poliției de Frontieră „Aeroportul Internațional Chișinău” a fost dezvelită piatra de temelie pentru monumentul – simbol al eroismului, în memoria lui Serghei Muntean.

În cadrul evenimentului a fost prezentă conducerea Poliției de Frontieră, familia polițistului de frontieră Serghei Muntean, familia lui Igor Ciofu, colegii de breaslă și prietenii.

„Pentru sacrificiul suprem al polițistului de frontieră devotat și dedicat serviciului în consolidarea pazei frontierei de stat, Sectorului Poliției de Frontieră ,,Aeroport Internațional Chișinău” i-a fost atribuit numele – Serghei Muntean”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției de Frontieră.

„Vreau să mulțumesc familiei pentru educația, patriotismul și curajul lui Serghei. Cu prețul  propriei vieți, fără a ezita, a salvat alți oameni. Ramâne ca și un exemplu de devotement, curaj și sacrificiu – un Erou, iar pentru noi toți Eroii nu mor niciodată. Vom continua prin fapte să le ținem memoria veșnic vie”, a menționat Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi.

În cinstea angajatului căzut la datorie a fost ținut un minut de reculegere, iar ulterior a fost desfășurat serviciul divin cu sfințirea locului de temelie al monumentului.

Totodată, concursul anual ,,Cel mai bun în profesie”, ediția 2023, a fost dedicat memoriei lui Serghei Muntean, iar în cadrul evenimentului de astăzi fiind premiați câștigătorii.

La 30 iunie, un incident grav a avut loc în incinta aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior atacatorul a mai împușcat o persoană, angajată în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu. Ambele victime au decedat.

Oamenii legii au intervenit imediat la fața locului. Pasagerii au fost evacuați din aeroport, iar zborurile au fost amânate. La aproximativ o oră de la primele împușcături, atacatorul a fost capturat de angajații Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger. Pe acest caz Procuratura de la Chișinău a deschis un dosar penal.