Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Un general îi scrie comandantului…

Un general îi scrie comandantului suprem al forțelor armate

Generalul Ion Costaș, către Maia Sandu:

Prin prezenta, în calitate de fost ministru al Afacerilor Interne, cel care am stat la baza creării Poliției Naţionale și a Ministerului Apărării al R. Moldova, în perioada războiului declanşat de Federația Rusă contra R. Moldova, vin cu următoarea propunere care ar putea contribui la educarea patriotismului cetățenilor, în speță în cazul celor tineri. Pe 27 august 2021, se vor împlini 30 de ani de independență a R. Moldova.

Pentru apărarea independenței și suveranității am fost nevoiți, obligaţi să luptăm în războiul cu armata rusă, declanşat de aceasta pe data de 2 martie 1992 împotriva R. Moldova, zi în care aceasta a fost admisă în Organizația Națiunilor Unite, în calitate de membru cu drepturi depline. Pe zi ce trece, se reduc rândurile veteranilor de război din cauza rănilor, vârstei și a stării de sănătate, distrusă în război, dar și de condițiile de trai insuportabile, create de guvernările anterioare. Aceşti eroi ai neamului care au riscat cu viața lor, care și-au jertfit viaţa pentru existenţa acestui stat, constituie onoarea și demnitatea acestui popor. Ei merită să fie onorați cu mult respect și pioșenie.

Pentru a alina suferințele și a menține moralul veteranilor de război, atâta timp cât mai sunt printre noi, precum și pentru educaţia tineretului în spiritul patriotismului, ar trebui să fie instituită o medalie jubiliară, cu care să fie menționați, de Ziua Independenței, toţi veteranii de război care au luptat împotriva armatei ruse în 1990-1992.

Propunem ca medalia să fie numită în numele Domnitorului Ţării Moldovei medievale „Ion Vodă cel Viteaz” sau în numele altui domnitor al Moldovei medievale. Pentru aceasta rugăm să vă exercitați dreptul la inițiativa legislativă prevăzută de art. 73 din Constituția R. Moldova și să înaintați în Parlamentul R. Moldova un proiect de lege pentru a completa art. 10 din Legea nr. 1132 din 30.07.1992 cu privire la distincțiile de stat ale R. Moldova, publicată în Monitorul Oficial nr. 7 art.151 al R. Moldova pe data de 30.07.1992, cu medalia menționată.

Cu respect, Ion Costaş General de divizie (r)
01.04.2021