Un caz suspect de rujeolă, înregistrat la un copil de 6 luni. Care este starea de sănătate a bebelușului
Un caz suspect de rujeolă a fost înregistrat la un copil născut în august 2023. Bebelușul este internat în secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii din Chișinău. Anunțul a fost făcut luni dimineață, 12 februarie, de șeful-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței operative săptămânale a serviciilor municipale.
„(…) Avem un caz suspect la rujeolă în cadrul unei familii de refugiați din Ucraina (…). Se încearcă prin intermediul medicului de familie din sectorul Botanica să se ia legătura cu părinții pentru a monitoriza starea lor de sănătate, deoarece nu există date nici cu privire la vaccinarea părinților. Părinții nu furnizează date cu privire la starea lor de sănătate, dar din câte înțeleg deja s-a reușit comunicarea și părinții au o stare de sănătate stabilă, fără simptome.
Întrucât cazul este încă suspect, așteptăm confirmările sau infirmările acestei maladii. Amintesc tuturor că unicul tratament specific împotriva rujeolei este vaccinarea, de aceea îndemn toți părinții să-și dea acordul pentru ca medicul de familie să le vaccineze copiii, întrucât este o maladie destul de periculoasă și nu are tratament specific (…)”, a declarat Vladimir Bolocan.
De la începutul anului curent, în țară, au fost înregistrate trei cazuri confirmate de rujeolă, dintre care unul de import. Cazurile nu au legătură epidemiologică între ele, potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).
„(…) Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum infecție a urechii, pneumonie, encefalită, orbire și chiar deces. O persoană diagnosticată cu rujeolă poate să infecteze alte 18 persoane, cel mai des fiind afectați copiii.
Tratament specific pentru rujeolă nu există, dar putem preveni boala prin VACCINARE. Vaccinul împotriva rujeolei este sigur și eficient. O singură doză de vaccin este eficientă în proporție de 97% în prevenirea bolii”, anunța anterior ANSP.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în ultimele luni, se înregistrează o creștere semnificativă a cazurilor de rujeolă în regiunea europeană, îndeosebi în țările vecine. În România a fost declarată epidemie de rujeolă în decembrie 2023, în prezent fiind înregistrate 4679 de cazuri confirmate de rujeolă, inclusiv 6 decese.