Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Un bloc al Institutului de…

Un bloc al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie va fi reabilitat pentru a fi eficient energetic, cu ajutorul UE, BEI și BERD

Captură de ecran/Facebook

Cu un termen de exploatare de aproape 40 de ani și fără reparații capitale din momentul dării în exploatare, blocul numărul 2 al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie (INN) Diomid Gherman urmează să fie reabilitat termic. Lucrările se vor desfășura în cadrul Proiectului de Eficiență Energetică în R. Moldova, finanțat de Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

În prezent, este în proces elaborarea documentației tehnice de execuție a lucrărilor de reabilitare energetică a clădirii, contractul pentru serviciile menționate fiind semnat la data de 16 mai 2024.

Potrivit directorului Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, Vladimir Dolghi, clădirea este proiectată după standardele Uniunii Sovietice.

„Ferestrele sunt vechi, ușile sunt vechi. Clădirea necesită o reparație capitală. Pierderile de energie în această clădire sunt destul de mari. Bătăi de cap ne dă atât ventilarea internă deoarece este un risc sporit pentru pacienții imunodeficienți și este risc sporit pentru infecțiile intraspitalicească și asta a arătat inclusiv pandemia de Covid”, a declarat Dolghi.

În context, directorul Unității de Implementare a Proiectelor în Energetică (UCIPE), Ruslan Surugiu, a subliniat că aceste „provocări și necesități” se întâlnesc în multe instituții publice din țară, iar datorită suportului autorităților și partenerilor de dezvoltare, Proiectul Eficiența Energetică în R. Moldova vine cu „soluții concrete care inclusiv vor contribui la majorarea duratei de exploatare a acestor clădiri”.

Șefa Secției de Neurologie vasculară și extrapiramidală a INN, Galina Corcea, a subliniat că unul dintre avantajele Proiectului de care vor beneficia este că pe lângă impactul economic și energetic, măsurile aplicate vor îmbunătăți condițiile de cazare pentru pacienți și de muncă pentru angajații Institutului.

Proiectul Eficiența Energetică în Republica Moldova este printre cele mai mari inițiative naționale cu privire la îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice. În total, 10 instituții medicale vor beneficia de reabilitarea clădirilor. Valoarea investițiilor proiectului este de circa 76 milioane de euro, finanțați de Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Blocul nr. 1 al Institutul de Neurologie și Neurochirurgie Diomid Gherman a fost renovat anterior cu sprijinul Agenției pentru Eficiență Energetică, proiectul fiind susținut în cadrul Apelului de Propuneri de Proiecte Pilot.