ULTIMA ORĂ Un posibil reprezentant al grupului rus de mercenari „Wagner” a încercat să intre în R. Moldova. Detalii de la Poliția de Frontieră
Un posibil reprezentant al grupului rus de mercenari „Wagner” a fost depistat în punctul de trecere a frontierei de stat „Aeroportul Internațional Chișinău”, anunță duminică dimineață, 12 martie, Poliția de Frontieră, care menționează faptul că „cetățeanului nu i-a fost autorizată trecerea frontierei de stat, fiind întors pe cale aeriană în statul de pornire”.
Pentru a exclude riscurile de securitate, în contextul stării de urgență în R. Moldova, dar și a războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, în toate punctele de trecere a frontierei de stat sunt aplicate protocoale de securitate, ceea ce presupune suplimentarea controlului trecerii frontierei de stat pentru călători, în special pentru cetățenii străini, menționează reprezentanții instituției.
În ultimele șapte zile, potrivit Poliției de Frontieră, la frontiera „verde” și în punctele de trecere a frontierei de stat au fost notificate 156 de evenimente, cu documentarea a 165 de persoane care au încălcat legislația frontalieră și migrațională a R. Moldova.
„În punctele de trecere a frontierei, fluxul de persoane a constituit 229 635 traversări, iar valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 63 332 traversări.
În perioada vizată, au fost declanșate 208 consemne, dintre care 11 consemne pe Interpol (persoane, mașini, documente) și 197 conform informațiilor parvenite din partea autorităților de ocrotire a normelor de drept naționale. Au primit refuz de intrare în R. Moldova 182 de cetățeni străini, dar și 46 de mijloace de transport.
Atragem atenția că măsurile întreprinse, bazându-se pe analiza de risc și a informațiilor obținute în comun cu autoritățile naționale, inclusiv prin schimbul de informații cu partenerii internaționali, a permis depistarea în fluxul de pasageri, în punctul de trecere a frontierei de stat Aeroportul Internațional Chișinău a unui cetățean care a fost identificat ca și un posibil reprezentant al unei companii private militare din Federația Rusă (Wagner). Cetățeanului în cauză nu i-a fost autorizată trecerea frontierei de stat, fiind întors pe cale aeriană în statul de pornire (…).
În continuare, Poliția de Frontieră va întreprinde măsurile necesare pentru a nu admite cazuri ce atentează la siguranța și securitatea statului și a cetățenilor R. Moldova”, arată un comunicat al instituției.
Pe 13 februarie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a vorbit în cadrul unui briefing despre planurile Federației Ruse de destabilizare a R. Moldova. Șefa statului a spus că au fost recepționate documente de la partenerii ucraineni, care presupun organizarea mai multor activități subversive. Președinta Maia Sandu a afirmat că Rusia plănuiește o lovitură de stat în R. Moldova.
„Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău. Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent”, a declarat șefa statului.
Șefa statului a dat asigurări că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și că situația este ținută sub control. Totodată, a solicitat tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă.
Vineri, 10 martie, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică al SUA, John Kirby, a declarat în cadrul unui briefing că Statele Unite ale Americii nu văd în acest moment nicio amenințare militară iminentă la adresa R. Moldova. Totuși, consideră că Federația Rusă încearcă să submineze Guvernul de la Chișinău.
Oficialul american a spus că protestele care sunt organizate la Chișinău ar fi sprijinite de Federația Rusă pentru a aduce o „guvernare mai pro-rusă în capitală”.