ULTIMA ORĂ Un cetățean al R. Moldova, răpit din Chișinău, pentru o presupusă infracțiune comisă în stânga Nistrului. Vadim Vieru: „Este rezultatul inacțiunii Procuraturii pe dosare similare”
![](https://www.zdg.md/wp-content/uploads/2022/06/regiunea-transnistreana.jpg)
Un cetățean din stânga Nistrului a fost răpit joi, 6 februarie, de pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat a doua zi, vineri, că trei persoane care ar fi „contribuit la răpirea persoanei respective” au fost reținute. Bărbatul a fost răpit din Chișinău, conform directorului de program al Asociației Promo-LEX Vadim Vieru.
Răpirea vine la trei zile după ce Comisia Europeană și Chișinăul au anunțat un sprijin suplimentar pentru criza energetică din regiunea transnistreană, de încă 60 de milioane de euro, dacă vor fi respectate drepturile omului în stânga Nistrului. Tiraspolul nu comentase pachetul de ajutor, propus de UE pe lângă cele 20 de milioane de euro din care primește din 1 februarie gaze naturale.
UPDATE 12:50 Biroul politici de reintegrare a refuzat să comentează cazul. Deși ZdG a expediat o solicitate de informați, așa cum ni s-a indicat, cu întrebarea cum ar putea afecta această răpire discuțiile cu Tiraspolul despre ajutorul UE de 60 de milioane de euro, despre care Guvernul a anunțat că este condiționat de respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului, Biroul a răspuns că „organele de drept întreprind măsurile stabilite de legislația în vigoare”.
„Amestecul în activitatea organelor de urmărire penală și de înfăptuire a justiției este interzis, în caz contrar intervin formele de răspundere juridică corespunzătoare”, a transmis Biroul politici de reintegrare.
IGP: „Oamenii legii s-au autosesizat imediat și au întreprins prompt toate acțiunile necesare”
„Cu referire la cazul înregistrat ieri, în care un cetățean al Republicii Moldova, cu domiciliul în stânga Nistrului, a fost răpit pentru o presupusă infracțiune de jaf/tâlhărie comisă în regiune, Inspectoratul General al Poliției precizează că oamenii legii s-au autosesizat imediat și au întreprins prompt toate acțiunile necesare.
3 suspecți care au contribuit la răpirea persoanei respective au fost reținuți și se află în custodia organelor de drept”, a anunțat IGP.
Directorul de program din cadrul Asociației Promo-LEX Vadim Vieru, organizație care monitorizează respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, a declarat pentru ZdG că „nu se întâmplă prima dată, avem și hotărâri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) pe subiecte de răpire din Chișinău”.
„Este rezultatul inacțiunii Procuraturii pe dosare similare și tolerării abuzurilor comise. Când Promo-LEX iese și spune să tragă la răspundere penală persoanele care comit abuzuri și atunci ies prim-miniștri și spun că nu trebuie să tensionăm situația. Din cauza la astfel de mesaje se ajunge la așa situații”, a afirmat Vadim Vieru.
Deși răpirea a avut loc joi, 6 februarie, în seara aceleiași zile, prim-ministru Dorin Recean a vorbit despre două scenarii posibile după 10 februarie. Executivul a comunicat anterior că, printre condiționalitățile implicate de scenariul în care UE va acorda 60 de milioane de euro se numără „elaborarea unui angajament privind pașii concreți prin care în regiune se va asigura respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și care trebuie convenit cu Guvernul R. Moldova, până la valorificarea grantului”.
„Primul scenariu este că ei acceptă următorul pachet de ajutor al Uniunii Europene, dar pentru asta trebuie să îndeplinească condițiile corespunzătoare, despre care am vorbit anterior. Dacă ei nu vor accepta să îndeplinească aceste condiții, atunci vor trebui să-și caute de sine stătător o soluție”, a declarat Recean.
Documentul semnat marți, 4 februarie, de către premierul Dorin Recean și Comisarul european pentru Extindere, Marta Kos, prevede un pachet de suport complex prin care țara noastră va primi sprijin financiar pentru depășirea consecințelor scumpirii energiei electrice, investiții în sectorul energetic moldovenesc, dar și un set de reforme.
Pachetul urmărește 3 etape de sprijin. Primul a fost suportul financiar de 30 de milioane de euro, alocate R. Moldova pentru a depăși efectele crizei umanitare din stânga Nistrului provocată de Rusia și Gazprom, care a oprit livrarea gazelor în regiune de la 1 ianuarie 2025. Din aceste surse, 20 de milioane au fost alocate pentru achiziția gazelor pentru regiunea transnistreană. Volumul procurat a permis reluarea livrării de gaz în regiunea transnistreană, pe data de 1 februarie.
Pentru stânga Nistrului, Uniunea Europeană vine cu o ofertă condiționată de 60 milioane de euro, pentru a acoperi necesitățile energetice ale regiunii până la mijlocul lunii aprilie. Asistența va fi condiționată de elaborarea unui plan coordonat și acceptat de Guvernul Republicii Moldova, prin care în regiunea transnistreană vor fi actualizate tarifele la energie la prețurile de piață. Activitățile care consumă multă energie nu vor putea beneficia de acest suport.