Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Stare de Urgență…

ULTIMA ORĂ Stare de Urgență instituită pentru două săptămâni – recomandarea Consiliului Suprem de Securitate

Instituirea Stării de Urgență pentru două săptămâni – este recomandarea președintei Maia Sandu și a majorității membrilor Consiliului Superior de Securitate (CSS). Anunțul a fost făcut de președinta Maia Sandu în cadrul briefingului de presă susținut sâmbătă, 13 martie, în urma ședinței CSS.

Totodată, Guvernul R. Moldova urmează în termen de trei zile să elaboreze lista restricțiilor care trebuie impuse, activitățile și categoriile de cetățeni care vor cădea sub incidența acestor restricții și compensațiile pe care le vor primi din partea statului, și să înainteze aceste propuneri Parlamentului.

„Au fost atenționări dure din partea experților, că săptămânal, pierderile omenești ale țării noastre sunt echivalente căderii unui avion plin de cetățeni și că trebuie să luăm decizii responsabile pentru a încetini răspândirea virusului. Poziția președinției este că statul nu poate să stea cu capul în nisip, în timp ce situația devine tot mai gravă. Am comunicat celor prezenți viziunea noastră asupra modului cum putem opri răspândirea virusului. Poziția președinției și a majorității membrilor CSS este să recomande instituirea stării de urgență pentru două săptămâni. Se recomandă Guvernului, în termen de trei zile, să elaboreze lista restricțiilor care trebuie impuse, activitățile și categoriile de cetățeni care vor cădea sub incidența acestor restricții și compensațiile pe care le vor primi din partea statului, și să înainteze aceste propuneri Parlamentului”, a declarat Maia Sandu.

Lista recomandărilor CSS:

  • Numirea în regim de urgență a secretarilor de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și protecției Sociale și numirea conducerii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
  • Modificarea componenței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică ca să includă epidemiologi și medici în componența acesteia.
  • Activarea centrului unic de Comandă în cadrul inspectoratului pentru Situații de Ugență, format din reprezentanții tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea crizei.
  • Accelerarea campaniei de vaccinare și trecerea ei la etapa a doua și crearea unui registru de programare online a cetățeilor pentru etapa de vaccinare în masă
  • Elaborarea mecanismului de livrare a medicamentelor compensate la domiciliu.
  • Organizarea punctelor de diagnosticare pentru pacienții tratați la domiciliu, pentru evaluarea corectă a cazurilor în dinamică.
  • Extinderea capacității de testare.
  • Compensarea pierderilor salariaților, patentarilor, altor profesii cauzate de Starea de Urgență, cu cel puțin 1000 de lei pe săptămână.
  • Simplificarea procedurii de înregistrare a statutului de șomer și de aplicare pentru indemnizația de șomaj în termen de trei zile.
  • Se recomandă instituțiilor statului să creeze o celulă de comunicare strategică și să combată promovarea știrilor false despre pandemie.

Totodată, președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj pentru cetățenii R. Moldova.

Dragi cetățeni, în fiecare zi pierdem oameni dragi, bunici, artiști, medici, oameni care aduc valoare acestei țări. Suntem în această criză împreună și depindem unii de alții. Trecem printr-o perioadă foarte dificilă, dar sunt sigură că avem capacitatea și puterea să ieșim din criză cu capul sus. Solidari, demni, uniți în fața acestui pericol”, a transmis președinta Maia Sandu.