ULTIMA ORĂ SIS: „Doi cetățeni străini, declarați indezirabili pe un termen de 10 ani, pentru activitate subversivă pe teritoriul R. Moldova”
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) anunță că luni, 27 februarie 2023, în cadrul unor măsuri contrainformative orientate spre depistarea riscurilor la adresa securității naționale, a identificat prezența pe teritoriul R. Moldova a doi cetățeni străini, „conectați la anumite centre subversive din afara țării”.
Conform SIS, pentru a nu admite continuarea „activității subversive de natură să pună în pericol securitatea naţională a R. Moldova”, în conformitate cu art. 55 alin. (1) din Legea nr. 200/2010 privind regimul străinilor în R. Moldova, Serviciul de Informații și Securitate de comun Inspectoratul General pentru Migrație au aplicat „o măsură asiguratorie”, de declarare a cetățenilor străini drept persoane indezirabile pe un termen de 10 ani, cu îndepărtarea lor de pe teritoriul țării.
„Aceștia erau antrenați în activități de culegere de date și informații pentru punerea în aplicare a unui plan de destabilizare a situației interne din țară, cu provocarea schimbării prin violență a orânduirii constituționale a R. Moldova. La fel, a fost stabilit că cetățenii străini, deghizați în simpli turiști, erau coordonați din umbră de către un grup de persoane afiliat unei rețele conspirative de experți în tehnologii politice și inginerie socială de peste hotare”, susțin reprezentanții SIS într-un comunicat de presă.
În perioada aflării pe teritoriul național al R. Moldova, „cetățenii străini au inițiat un complex de acțiuni informativ-subversive de cercetare a diferitor locații în preajma unor sedii guvernamentale și obiective de infrastructură critică”, potrivit SIS. De asemenea, aceștia ar fi participat activ la monitorizarea și documentarea proceselor-social politce din țară și a acțiunilor de protest organizate în capitală de către „anumite forțe politice”.
Joi, 23 februarie, SIS a informat că de comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), investighează „o rețea de agentură cu implicarea cetățenilor R. Moldova și altui stat în acțiuni de trădare de patrie și spionaj”. Informația vine la mai mult de o săptămână de la briefingul la care șefa statului a vorbit despre planul Rusiei de a organiza „acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, prin care ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”.
„În curs de investigare sunt cinci persoane – cetățeni ai R. Moldova, dintre care două au fost reținute și plasate în arest în decembrie 2022, iar celelalte trei persoane au statut de bănuit. Acestea au fost cooptate de către exponenți ai serviciilor speciale dintr-un stat terț, cu rol de asistare a acestora, rol descris în Codul penal ca acțiuni care țin de „înfăptuirea activității dușmănoase împotriva R. Moldova” – inclusiv acțiuni de destabilizare și de schimbare a orânduirii constituționale în stat, prin violență. Potrivit legii penale, faptele de trădare de patrie sunt pedepsite cu închisoarea de la 12 la 20 de ani”, menționează SIS.
Suplimentar, SIS subliniază că, în baza probelor acumulate, în vizorul oamenilor legii sunt și cetățeni ai altui stat, cercetați pentru spionaj, „care dirijau și finanțau activitățile subversive ale persoanelor din R. Moldova”.
Codul penal stabilește pentru aceste fapte pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de la 12 la 20 de ani.
„Acțiunile sunt investigate începând din 2020 – atât acțiuni planificate, cât și parțial realizate – care țin de facilitarea transferurilor financiare, incitarea urii interetnice, animarea spiritelor destabilizatorii și intoleranță față de anumite categorii de cetățeni, inclusiv recrutarea persoanelor pentru participarea la proteste în masă, de natură să degenereze în acte de violență în interesul unui stat străin”, se mai arată în comunicat.
Autoritățile menționează că investigațiile continuă, iar persoanele vizate se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
Luni, 13 februarie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a vorbit în cadrul unui briefing despre planurile Federației Ruse de destabilizare a R. Moldova și cum acționează instituțiile statului în vederea asigurării securității țării. Șefa statului a spus că au fost recepționate documente de la partenerii noștri ucraineni, care presupun organizarea mai multor activități subversive.