Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Noul membru al…

ULTIMA ORĂ Noul membru al CSM, vizat într-un dosar de corupție din 2018, și-a depus cererea de demisie

Sursa: Parlament/Flickr.com

Noul membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Iulian Muntean, care este învinuit de corupție într-un dosar din 2018, a depus marți, 26 septembrie, cererea de demisie la Secretariatul Parlamentului. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de Iulian Muntean.

Parlamentul urmează să examineze eliberarea acestuia din funcție.

Marți, 26 septembrie, Procuratura Anticorupție (PA) informa că a inițiat un proces penal pe faptul pretinselor acțiuni ilegale ale unor angajați ai Centrului Național Anticorupție (CNA), responsabili de acumularea, analiza și furnizarea informației către Comisia de Pre-Vetting, în privința candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Muntean.

„Suspiciunile ce au stat la baza inițierii procesului penal referitoare la tăinuirea informației despre Iulian Muntean, constau în aceea, că angajatul CNA care în 2018 a întocmit raportul de analiză operațională, inclusiv în privința lui Iulian Muntean, este angajat al secretariatului Comisiei Pre-Vetting, iar șeful Direcției Generale Analitice al CNA, responsabil de efectuarea ambelor analize operaționale (din 2018 și 2023) în privința lui Iulian Muntean, este aceeași persoană”, a explicat PA.

Potrivit actului de autosesizare, pe 14 decembrie 2018, șeful Secției analiză operațională a Direcției Analitice a CNA, la interpelarea din 29 octombrie 2018, a organului de urmărire penală al CNA, în cauza penală cu denumirea generică „ASEM”, a efectuat analiza operațională în privința a trei intermediari, precum și în privința studenților și profesorilor bănuiți sau învinuiți, în actele de corupție, inclusiv și în privința profesorului Iulian Muntean, care la acea dată avea statut procesual de învinuit.

„Potrivit declarațiilor directorului CNA, din cadrul audierilor publice din 25 septembrie, care au avut loc la Parlament, verificarea lui Iulian Munteanu a avut loc prin consultarea registrului de evidență a rapoartelor de analiză operațională.

Tot potrivit declarațiilor directorului CNA din cadrul audierii publice, la solicitarea Comisiei de Pre-vetting, a fost efectuată în privința candidatului Iulian Munteanu analiza operațională”, menționează PA.

Vineri, 22 septembrie, Iulian Muntean a anunțat că „crede că își va depune cererea de demisie”.