ULTIMA ORĂ! Curtea Constituțională: starea de urgență instituită în R. Moldova este NECONSTITUȚIONALĂ. În aceste condiții Parlamentul poate fi dizolvat
Curtea Constituțională (CC) a decis miercuri, 28 aprilie, că instituirea stării de urgență de către majoritatea PSRM – ȘOR este neconstituțională.
Astfel, starea de urgență urmează să fie anulată, iar în aceste condiții în R. Moldova pot fi organizate și desfășurate alegeri parlamentare anticipate, în contextul în care la 15 aprilie curent CC a constatat că există circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.
„Curtea Constituțională Hotărăște:
- Se admit parțial sesizările.
- Se declară neconstituțională Hotărârea Parlamentului cu privire la instituirea stării de urgență.
- Se respinge sesizările în partea cu privire la declararea neconstituționalității Hotărârii de Guvern privind propunerea de instituire a stării de urgență”, a declarat președinta CC, Domnica Manole.
Între timp, în fața Curții Constituționale zeci de oameni au aplaudat la unison după pronunțarea deciziei CC.
Starea de urgență a fost instituită în R. Moldova înainte cu 15 zile ca magistrații Curții Constituționale să constate existența circumstanțelor care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.
La 1 aprilie 2021, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile. O decizie în acest sens, la solicitarea „unui grup de deputați” a fost aprobată miercuri, 31 martie, în Parlamentul de la Chișinău de către 52 de deputați PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova. În Parlament însă solicitarea „unui grup de deputați” în acest sens a fost prezentată de către premierul interimar Aureliu Ciocoi.
Atunci, președinta socialistă a Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a menționat că de fapt, întrucât Guvernul în demisie nu poate veni cu inițiative legislative în Parlament, propunerea privind declararea stării de urgență aparține unui grup de deputați. Deputații din opoziție au înaintat 16 amendamente la proiectul de hotărâre cu privire la instituirea stării de urgență în R. Moldova, însă niciunul nu a fost aprobat de către deputații PSRM – ȘOR.
În context, deputații din opoziție au criticat propunerea „unui grup de deputați” cu privire la instituirea stării de urgență, menționând că această propunere vine „pentru a bloca dizolvarea Parlamentului”. Deputații PAS au declarat atunci „că acum când au intervenit circumstanțele cu privire la dizolvarea Parlamentului, cineva s-a gândit să vină cu solicitarea ca să fie instituită stare de urgență ca să fie evitate alegerile anticipate”.
Potrivit Art. 85 Aliniat (4) din Constituția R. Moldova, Parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război.
Articolul 85
Dizolvarea Parlamentului
(1) În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.
(2) Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
(3) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.
(4) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui Republicii Moldova, şi nici în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război.
MAI MULTE DETALII: ULTIMA ORĂ! Stare de urgență în R. Moldova, pentru o perioadă de 60 de zile. Principalele restricții care vor fi impuse