Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   ULTIMA ORĂ/ CSE anulează decizia…

ULTIMA ORĂ CSE anulează decizia autorităților municipale privind încetarea finanțării grupelor cu program prelungit și dispoziția referitoare la demiterea șefului Direcției educație

Sursa: mecc.gov.md

UPDATE 11:35 Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a anunțat că CSE a anulat dispozițiile CSE a municipiului Chișinău „prin care s-a pus pe umerii părinților taxele pentru programul prelungit”.

Perciun a afirmat că Comisia nu are competența de „a impune colectarea acestor taxe de la părinți, neasigurând finanțarea din bugetul municipal”.

Tot astăzi, CSE a anulat și decizia prin care a fost anulat ordinul ministrului Educației de demitere a lui Andrei Pavaloi din funcția de șef al Direcției generale educație, tineret și sport din municipiul Chișinău, care a fost promovat în această funcție cu încălcarea normelor legale.

„Temei pentru anulările acestor decizii servește depășirea atribuțiilor CSE din municipiul Chișinău, care nu poate declara stare excepțională în domeniul educație și nu poate anula ordinele ministrului. (…) Ne vom adresa la organele competente pentru a evalua și a sancționa pe cei care se fac vinovați de depășirea atribuțiilor de serviciu”, a declarat Dan Perciun.

Știrea inițială:

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) s-a întrunit miercuri, 31 ianuarie, după ședința Executivului. Conform purtătorului de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă, odată cu încetarea stării de urgență în țară, CSE se reunește în „regim normal”, potrivit hotărârii de Guvern cu privire la Comisia pentru Situaţii Excepţionale a R. Moldova.

CSE examinează legalitatea „unor de decizii ale Comisie pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău”. CSE a municipiului Chișinău a declarat, printr-o decizie din 25 ianuarie, situație excepțională în domeniul educației și a calificat drept „ilegal” ordinul ministrului Educației și Cercetării prin care șeful Direcției generale educație, tineret și sport din municipiul Chișinău, Andrei Pavaloi, a fost demis.

Totodată, CSE examinează solicitarea Ministerului Agriculturii privind alocarea mijloacelor din Fondul de intervenție al Guvernului în vederea acordării ajutorului financiar de urgență celor care au fost afectați de calamități naturale

ZdG a relatat anterior despre cum sistarea finanțării din bugetul municipal a grupelor cu program prelungit în  instituțiile  de învățământ din municipiul Chișinău a trezit revolta părinților și a generat un șir de acuzații reciproce între autoritățile publice centrale și cele locale.

Primăria capitalei a prezentat recent o nouă metodologie pentru activitatea grupelor cu program prelungit, contra plată, argumentând că până acum părinții ar fi achitat neformal pentru aceste ore de studii suplimentare. „În instituțiile de învățământ unde se colectau bani în plic pentru salariul profesorilor, povara financiară a părinților se va dubla, deoarece salariul oficial al învățătorilor rămâne același”, constată însă Ala Revenco, directoarea executivă a Asociației Obștești „Părinți Solidari”.