ULTIMA ORĂ! CEC mărește numărul secțiilor de votare în străinătate cu 7: „Este un proiect care vine să mimeze o îmbunătățire”
Cu opt voturi pro, CEC a mărit marți, 8 iunie, numărul secțiilor de votare de la 139 la 146 de secții de votare, adică cu 7 secții mai mult. Un proiect în acest sens a fost propus de membrul CEC Sergiu Gurduza.
Membrul CEC Dumitru Pavel a declarat că proiectul care prevede majorarea numărului secțiilor de votare cu 7 „vine să mimeze o îmbunătățire” și că el nu susține această propunere.
Principalele modificări: În Franța vor fi deschise 2 secții în plus, în Germania +3, în Italia +2 și în Anglia +3.
„Excluderea unui secții de la Atena și una din România (Oradea). (…) În Franța, în Paris se propune 6 secții de votare – adică 4+2, respectiv numărul în Franța să fie majorat cu 2 secții. În total, în Franța să fie 10 secții. (…) În Germania, în Berlin se propune deschiderea a încă 1 secție, la Frankfurt dublare – adică să fie 2 secții. În Germania, în total de la 6 la 9 majorare, cu 3 secții în plus. (.. ) În Italia – 31 de secții. Se propune o secție nouă în Piacenza și 1 în Rimini. Astfel, în Italia să fie două secții noi. (…) În Londra, 5 secții, de la 7 la 10 secții totale în Londra”, a declarat Gurduza.
Astfel, odată cu aprobarea proiectului propus de Gurduza se obține o creștere de la 139 la 146 de secții de votare în străinătate.
Secretarul general al ministrului de Externe de la Chișinău, cel care coordonează deschiderea secțiilor de votare în străinătate la scrutinul parlamentar din 11 iulie, prezent la ședința CEC, a menționat că ar mai fi necesare amenajarea altor câteva secții în străinătate, mai exact la Londra, nordul Italiei și Paris.
„Cu privire la Atena, propunerea este rezonabilă. Examinăm, ar trebui să ne isprăvim. (…) În Oradea dacă nu vor fi studenți, pentru că e vară, ar fi rezonabil. (…) În Rusia, rămân 17 secții. În Franța, o creștere +2 tot este înainte. Cât am văzut până acum, am aprobat. (…) Înțeleg că CEC caută un compromis în interiorul a 139 de secții de votare. În Londra, Italia și Paris ar trebui încă câte o secție”, a declarat secretarul general al ministrului de Externe, Eugeniu Revenco.
„Chiar dacă proiectul vine să mimeze o îmbunătățire, este o rocadă, ca până la urmă majorarea să fie neesențială”, a declarat Dumitru Pavel.
„Nu s-a coborât mesia pe pământ. S-a făcut o reformare. Nimic nou în esență nu s-a format. Eu cred că voi susține proiectul ca o posibilitate de a merge mai departe, dar nu de frică”, a declarat Dorin Cimil.
La 5 iunie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, exact același număr de secții care a fost deschis la scrutinul prezidențial din 2020, atunci când mai mulți cetățeni R. Moldova aflați peste hotare nu au reușit să voteze.
Proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții de votare, însă membrul CEC desemnat de socialiști, Maxim Lebedinschi, a venit cu propunere, ca în străinătate, să fie deschise doar 139 de secții, proiectul fiind susținut de încă patru membrii CEC – Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton.