ULTIMA ORĂ „Au fost identificate tranzacții care confirmă afilierea cu gruparea Plahotniuc – Șor”. Trei companii care dețin 5 posturi TV au rămas fără acte permisive pentru emisie, din cauza „finanțării din surse dubioase”
Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis, în ședința din 24 mai, să refuze acordarea aprobării prealabile pentru investițiile de importanță pentru securitatea statului și să retragă actele permisive pentru emisiile de televiziune și servicii audiovizuale în cazul a trei companii, anunță Guvernului joi, 30 mai.
Este vorba despre SRL „Telesistem TV” (Primul în Moldova, Accent TV), SRL „Archidoc Group” (Orizont TV) și SRL „Telestar Media” (Canal 2 și Canal 3).
Toate cele cinci posturi aveau până acum licențele de emisie suspendate, în urma deciziei aceluiași Consiliu din cadrul Agenției de Investiții, care a impus „sistarea temporară a valabilității actelor permisive ale companiilor” care gestionau canalele de televiziune cu licența suspendată.
„Acestea au încălcat solicitarea consiliului de a furniza dosarul complet de informații, prezentând informațiile și datele unui singur cont bancar, în timp ce dețin 5 și, respectiv, câte 8 alte conturi în diferite bănci. În cazul fiecăreia, au fost identificate tranzacții care confirmă afilierea cu gruparea Plahotniuc – Șor”, notează Executivul în comunicatul de presă emis.
Totodată, consiliul a avizat pozitiv investițiile companiei „Satelrom-TV” SRL (TV Drochia și Drochia FM), în timp ce pentru SRL „Statis TV (Zona M) și SRL „Real Exim” (Radio.md) au fost solicitate informații suplimentare.
Consiliul a mai decis să transmită o ultimă notificare pentru 36 de companii din cele 88 vizate care nu au răspuns anterior la solicitarea de a prezenta informațiile cerute.
De asemenea, consiliul a decis să se autosesizeze în cazul a două companii din domeniul strategic de infrastructură energetică și anume: „Lukoil-Moldova” și „Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA Mediaș – Sucursala Chișinău”. În cazul acestora, recent au avut loc schimbări în structura acționariatului și este necesară procedura de avizare.
Aceasta a fost ultima ședință a Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, organizată de Agenția Națională a Investițiilor, după ce secretariatul Comisiei a fost preluat de Agenția Servicii Publice.
La 16 decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) anunța printr-o decizie că a fost suspendată activitatea a șase posturi TV: „TV6”, „Orhei TV”, „RTR Moldova”, „Primul în Moldova”, „Accent TV” și „NTV Moldova”.
Un an mai târziu, la 30 octombrie 2023, CSE dispune suspendarea licenței de emisie a altor șase posturi TV, unele dintre ele fiind chiar succesoarele unor canale a căror licență de emisie a fost suspendată anterior. În urma deciziei CSE, Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3 nu mai emit în eter. Totuși, mai multe dintre programele celor 12 posturi TV ajung, în continuare, în casele oamenilor.