ULTIMA ORĂ AMDM anunță că vaccinurile Pfizer, AstraZeneca şi Sputnik-V au fost autorizate oficial în R. Moldova
Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) anunță că a autorizat oficial vaccinurile Pfizer/BioNTech și AstraZeneca, dar și a vaccinului Gam-COVID-Vac, Vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2 (Sputnik V).
„Pe data de 26 februarie curent a fost desfășurată ședința Comisiei Medicamentului pe lângă Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, în timpul căreia s-a decis autorizarea condiționată a vaccinurilor utilizate în prevenirea SARS-CoV-2 (COVID-19), cu emitera Certificatelor de Înregistrare cu termen de 1 an și cu solicitarea prezentării studiilor postautorizare privind siguranța și studiilor postautorizare privind eficacitatea.
Prin urmare, s-a hotărât autorizarea condiționată a vaccinurilor incluse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în Lista de utilizare în urgențe (Emergency Use Listing – EUL): Pfizer/BioNTech și AstraZeneca, dar și a vaccinului Gam-COVID-Vac, Vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2 (Sputnik V).
De menționat faptul că autorizarea condiționată a vaccinurilor creează oportunitatea de a iniția procesul de imunizare a populației”, anunță AMDM.
Fără ca să aibă o funcție în stat, un anunț privind aprobarea vaccinului rusesc a fost făcut și de Igor Dodon, fostul președinte al R. Moldova.
„Acum câteva minute, în R. Moldova a fost înregistrat oficial vaccinul rusesc împotriva Coronavirusului, Sputnik-V. Livrările preparatului în Moldova vor începe foarte curând! Locuitorii țării noastre vor obține acces la vaccinul care este folosit în aproximativ 40 de țări ale lumii, inclusiv europene și este considerat de către experți sigur și cu o eficiență înaltă.
Exprim sinceră recunoștință partenerilor ruși pentru deschidere și disponibilitatea de a acorda ajutor Moldovei și cetățenilor săi”, susține Dodon.
Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) anunța la 16 februarie că este în proces de autorizare a vaccinurilor anti-COVID-19 fabricate de către Pfizer-BioNTech, AstraZeneca și Moderna, care sunt incluse în programul COVAX. În același timp, AMDM comunică că a recepționat 2 dosare depuse de către agenți economici privind autorizarea vaccinului rusesc Sputnik V, care însă nu este autorizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
„Obiectivul este de a face medicamentele, vaccinurile și diagnosticul disponibile cât mai curând posibil pentru a aborda situația de urgență, respectând în același timp criterii stricte de siguranță, eficacitate și calitate. Se evaluează amenințarea pe care o prezintă situația de urgență, precum și beneficiile care ar rezulta din utilizarea produselor medicamentoase, inclusiv a vaccinurilor împotriva oricăror riscuri potențiale”, susțin reprezentanții AMDM.
La începutul lunii februarie, scretara de stat de la MSMPS, Tatiana Zatîc, anunța că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) din R. Moldova a primit o notă verbală de la Ministerul de Externe privind furnizarea vaccinului rusesc anti-COVID-19 în țara noastră. Atunci autoritățile au transmis un răspuns, în care informează despre cerințele care trebuie îndeplinite pentru înregistrarea vaccinului.
Rusia a solicitat autorizarea vaccinului Sputnik V împotriva COVID și în UE, iar Agenţia Europeană a Medicamentului a spus că va comunica mai multe când va începe verificarea vaccinului.
Numit Sputnik V drept omagiu pentru primul satelit lansat de URSS în 1957, vaccinul rus împotriva coronavirusului a fost întâmpinat cu scepticism la nivel internaţional în faţa unui anunţ considerat prematur, în august, chiar înainte de începerea studiilor clinice. (faza 3) şi publicarea rezultatelor ştiinţifice.