Uleiul vegetal s-a ieftinit cu aproximativ 15 lei, după ce a fost inclus în lista produselor de primă necesitate – FOTO
Uleiul vegetal, care până acum costa circa 50 de lei pentru un litru, s-a ieftinit cu aproximativ 15 lei. Asta după ce, la mijlocul lunii mai, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a inclus uleiul în lista produselor de primă necesitate.
În prezent, uleiul a ajuns să coste circa 35 de lei pentru un litru. Astfel, uleiul ambalat în sticle de plastic de 955 ml costă între 34 și 35 de lei.
Anterior, uleiul vegetal costa între 48-50 de lei.
Pe 18 mai, la o săptămână după ce Consiliul Concurenței a constatat scumpiri semnificative ale prețurilor de comercializare cu amănuntul la uleiul de floarea-soarelui, CSE a decis să includă uleiul vegetal în lista produselor de primă necesitate. Decizia a fost anunțată de prim-ministra Natalia Gavrilița, care a menționat că, la produsele pentru care a fost limitat adaosul comercial, a fost înregistrată o diminuare a prețurilor.
Pe 10 mai, Consiliul Concurenței anunța despre scumpiri semnificative ale prețurilor de comercializare cu amănuntul la uleiul de floarea soarelui și că a solicitat documentele și informațiile relevante de la producătorul de ulei de floarea-soarelui. Tot atunci, Consiliul Concurenței a dat asigurări că „în cazul în care vor fi stabilite semne de încălcare a legislației în domeniul concurenței, Consiliul Concurenței va iniția o investigație”.
La sfârșitul lunii februarie, Ministerul Economiei a intervenit cu modificări pentru a proteja consumul la categoriile de produse de primă necesitate, fiind extinsă lista produselor social importante pentru care este limitat adaosul comercial cu un șir de produse: carne de porc pe os; carne de pasăre; pești congelați; zahăr din sfeclă; paste; ouă proaspete; cartofi, ceapă, varză albă, morcov și sfeclă roșie în stare proaspătă.
Potrivit Guvernului, la comercializarea produselor social importante, persoanele juridice şi fizice care practică activitate de întreprinzător sunt obligate să indice în documentele primare cu regim special (facturi/facturi fiscale) preţul de achiziţie/preţul de livrare şi mărimea adaosului comercial cumulativ aplicat.
În cazul încălcării modului de formare şi aplicare a preţurilor pentru produsele social importante, persoanele juridice şi fizice poartă răspundere contravenţională, civilă sau penală, conform legislaţiei în vigoare.
Produsele social importante se comercializează la preţuri de achiziţie/preţuri de livrare cu aplicarea adaosului comercial ce nu depăşeşte 20%, cu excepţia pâinii şi a colacilor, pentru care adaosul comercial aplicat nu va depăşi 10%. Produsele social importante, atât din import, cât şi autohtone, care au fost supuse procesării în unităţile comerciale, se comercializează cu aplicarea adaosului comercial ce nu depăşeşte 40% cumulativ de la preţul de achiziţie/preţul de livrare.