UE afirmă că votul din R. Moldova a avut loc în condițiile unei „ingerințe fără precedent” din partea Rusiei
Uniunea Europeană a declarat luni că votul la referendumul din R. Moldova privind aderarea la blocul comunitar și alegerile prezidențiale au fost marcate de „interferența și intimidarea fără precedent” din partea Rusiei, transmite agenția AFP, citată de G4Media.
„Am observat că acest vot a avut loc în condițiile unei interferențe și intimidări fără precedent din partea Rusiei și a proxy-urilor sale, cu scopul de a destabiliza procesele democratice din Republica Moldova”, a declarat purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano.
Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a transmis felicitări cetățenilor moldoveni și Maiei Sandu.
„Felicitări poporului Moldovei și ție, Maia Sandu. Ați reușit din nou!
În fața tacticilor hibride ale Rusiei, Moldova demonstrează că este independentă, este puternică și își dorește un viitor european!”, a scris Ursula von der Leyen.
Congratulations to the people of Moldova and to you, @sandumaiamd
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 21, 2024
You’ve done it again!
In the face of Russia’s hybrid tactics, Moldova shows that it is independent, it is strong and it wants a European future! https://t.co/R9v95YnHh7
Opțiunea „DA” la referendumul constituțional privind modificarea Constituției în vedere aderării R. Moldova la Uniunea Europeană a fost votată de 50,46% dintre alegători, adică de un număr de 750 353 de persoane, arată datele preliminare de la Comisia Electorală Centrală, la procesarea a 99.77% dintre procesele-verbale.
Pentru opțiunea „NU” au votat 49,54% din alegători, sau 736 567 de persoane. Diferența dintre numărul celor care au votat „DA” și cei care au votat „NU” la referendum este de 13 786 de voturi.
La Prezidențiale, cel mai mare scor l-a acumulat Maia Sandu, cu 42.40% (654 de mii de voturi), fiind urmată de Alexandr Stoianoglo, care a acumulat 26.01% (401 de mii de voturi). Astfel, va fi organizat turul II al alegerilor prezidențiale.