Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   TV8/ Un om din echipa…

TV8 Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”

Sursă foto: Facebook/ GagauziyaLand

Parcul de distracții „GagauziyaLand”, promis de bașcana Evghenia Guțul, a fost deschis și activează în lipsa unei autorizații de funcționare. Darea în exploatare a obiectivului este amânată din cauza unor „nereguli admise la construcție”. Chiar dacă fugarul Ilan Șor, condamnat în dosar din Frauda bancară, și-a asumat public investiția, cel care a sponsorizat construcția este un membru al partidului PACE, formațiune condusă de fugarul Gheorghe Cavcaliuc, relatează TV8

La începutul lunii august, parcul „GagauziyaLand”  a anunțat că își deschide porțile pe 18 august, deși, cu câteva luni în urmă, conducerea autonomiei găgăuze acuza Guvernul și Preșidenția că ar pune piedici în calea construcție acestuia.

Anterior, Ziarul de Gardă a scris despre construcția parcului de distracții „GagauziyaLand”, una dintre principalele promisiuni electorale ale bașcanei Evghenia Guțul, susținută de Ilan Șor, care în luna iunie era încă un proiect nefinalizat. În octombrie 2023, Ilan Șor a promis că parcul va fi inaugurat de Ziua Internațională a Copilului.

TV8 scrie că lansarea „GagauziyaLand” a avut loc în mare grabă, chiar dacă lucrările încă nu sunt finisate, iar Comisia de recepție finală nu s-a întrunit. (…) Sursa citată relatează că recepția finală a lucrărilor de construcție în parc nu a avut loc oficial. Reprezentantul Inspectoratului pentru Protecția Mediului, care trebuia obligatoriu să facă parte din comisie, nu a fost delegat.

Sponsorul din partidul fugarului Gheorghe Cavcaliuc

Valentin Gaidarji, sursă foto: TV8

Cel care își asumă deschis construcția parcului de distracții este fugarul Ilan Șor. Totuși, Ilan Șor nu figurează nicăieri ca finanțator al parcului.

În acte, unul dintre sponsorii proiectului este Valentin Gaidarji, deputat în Adunarea Populară Găgăuză. Gaidarji este un om de afaceri din Carbalia, raionul Vulcănești, iar din 2012 este deputat în legislativul de la Comrat. La ultimele alegeri, Gaidarji a ajuns deputat din partea Partidului PACE, fondat de Gheorghe Cavcaliuc. Ultimul de asemenea este fugar, la Londra. PACE a participat alături de echipa lui Șor la protestele antiguvernamentale din toamna anului 2022.

Valentin Gaidarji a candidat și la alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, tot pe lista PACE, iar anterior a fost membru al PLDM.

Valentin Gaidarji: Noi am lucrat direct cu Oguzland. Noi nu-l cunoaștem pe Ilan Șor. Noi știm că inițiativa a fost din partea domnului Ilan Șor.

Reporter TV8: Pentru dvs. nu contează că vă legați cu Ilan Șor, care este sub sancțiuni?

Valentin Gaidarji: Pentru mine nu contează că omul este sub sancțiuni. Este comanda, este ideea, noi lucrăm.

Valentin Gaidarji este fondatorul companiei „Zegor Grup”, ce are ca principal tip de activitate importul și vânzarea articolelor sanitare. Anume această firmă a semnat un contract de sponsorizare cu asociația „Oguz Land” și și-a asumat să amenajeze „Gagauziyaland”, potrivit TV8.

Valentin Gaidarji: Noi suntem o companie care de 15 ani se ocupă cu activitatea comercială. Când a venit propunerea de la o organizație obștească de a participa în proiectul „Oguzland”, noi am acceptat. De ce nu? Se poate de câștigat bani, iar acest lucru este normal. Noi suntem o organizație comercială care vrem să investim în Moldova profitul nostru.  

Clauzele din contractul de sponsorizare nu le-a divulgat, pe motiv de „secret comercial”. Deși serviciile din parc sunt gratuite, Gaidarji a asigurat sursa citată că firma sa își va scoate investiția „rapid”.

Valentin Gaidarji: În contractul dintre noi și Oguzland există o clauză de confidențialitate. Să vă spun toate detaliile din acest contract ar fi o încălcare a acestui contract. Business planul nostru arată că timp de 4 ani banii noștri vor fi recuperați. Orice investiție are o perioadă de timp care aduce profit.

Reporter TV8: Pe teritoriul „Gaguziyaland” în afară de buticurile care vând cafea și înghețată nu mai este nici o altă activitate comercială. Dumneavoastră credeți că pe vânzarea de cafea și înghețată veți recupera investiția?

Valentin GaidarjiEu înghețată și cafea nu vând.

Gaidarji nu a precizat cum își va recupera banii din activitatea Găgăuzyialand, în condițiile în care firma sa importă articole sanitare, care evident nu pot fi comercializate într-un parc de distracții.  

„Zegor Grup” a fost gata să suporte cheltuielile de construcție a parcului, chiar dacă a încheiat anul 2023 cu pierderi de 1,35 de milioane de lei.

Valentin Gaidarji: „Dumnevoastră luați profitul pe ultimii 4 ani. Profit este, compania lucrează, impozite plătește. Dacă luăm profitul pe ultimii 10 ani, o să vedeți că profit este. De ce noi, dacă avem profit, nu avem dreptul să investim?

Tot în 2023, Gaidarji a încasat de la firmă dividente de peste jumătate de milion de lei, potrivit declarației sale de venit depuse la ANI din funcția de deputat în Adunarea Populară de la Comrat.

Citiți articolul integral pe TV8.