Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Trei posturi regionale, sancționate cu…

Trei posturi regionale, sancționate cu 19 mii de lei pentru încălcarea nivelului admisibil al volumului sonore

Sursa: consiliuaudiovizual.md

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat cu amenzi în sumă totală de 19 000 de lei posturile de televiziune Canal Regional, TV-Drochia și Media TV, pentru încălcarea obligației de a uniformiza nivelul tăriei sonore, se arată într-un comunicat de presă.

Rezultatele monitorizării au atestat că:

  • „Canal Regional” a comis 22 de devieri ale nivelului tăriei sonore, deviația maximă fiind -2.9 unități de tărie sonoră și deviația medie fiind -1.95 unități de tărie sonoră.
  • „TV-DROCHIA” a comis 138 de devieri ale nivelului tăriei sonore, deviația maximă fiind -14.6 unități de tărie sonoră și deviația medie fiind -4.35 unități de tărie sonoră.
  • „Media TV” a comis 41 de devieri ale nivelului tăriei sonore, deviația maximă fiind -9.2 unități de tărie sonoră și deviația medie fiind -3.84 unități de tărie sonoră.

Realizatorul controlului, consultantul din cadrul Direcției autorizare și control distribuitori, Artur Corcodel, a remarcat că, raportat la perioadele anterioare de monitorizare, se atestă o îmbunătățire a rezultatelor respectării de către furnizorii de servicii media a prevederilor legale aferente nivelului tăriei sonore.

CA menționează că posturile supuse monitorizării Cinema 1 și Noroc TV au respectat prevederile art. 63 alin. (6) din Codul Serviciilor Media Audiovizuale (CSMA). În ce privește postul N4, membrii CA au decis neaplicarea unei amenzi, întrucât cele 9 devieri constatate au fost calificate ca minore, iar producătorul general al postului a oferit în cadrul ședinței „o serie de explicații pertinente pentru justificarea abaterilor înregistrate”.

CSMA prevede că furnizorii de servicii media au obligația de a uniformiza volumul sunetului între comunicările comerciale audiovizuale, volumul sunetului între programele audiovizuale, precum și volumul sunetului între comunicările comerciale audiovizuale, pe de o parte, și programele audiovizuale, pe de altă parte.