Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Tradiții și obiceiuri de Joia…

Tradiții și obiceiuri de Joia Mare din Săptămâna Patimilor. În această zi se vopsesc ouăle de Paște

Imagine simbol

În Joia Mare din Săptămâna Patimilor, numită de creștinii ortodocși și Joia Neagră, se omagiază patru evenimente din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina cea de Taină la care Iisus i-a strâns în jurul său pe Apostoli şi a instituit Taina Împărtăşaniei (Euharistia), rugăciunea din grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către cei ce voiau să-l ucidă.

Tradiții și obiceiuri de Joia Mare

În Joia Mare, gospodinele vopsesc și încondeiază ouăle de Paște, coc pasca și cozonacul. Conform tradițiilor, oțetul și urzicile sunt două alimente interzise de a fi folosite în săptămâna patimilor, și în special în această zi, deoarece se spune că atunci când era răstignit, Isus Hristos era bătut cu urzici peste răni și i s-a dat să bea oțet în loc de apă.

În această zi se ține post cu mâncare uscată. Creştinii care au postit și s-au spovedit, se împărtăşesc. La biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca.

Potrivit tradiției,  în această zi, credincioșii nu au voie să spele haine. Miercurea Mare a fost ultima zi din această săptămână în care se poate spăla.

Tot conform tradiției, în anumite zone, în Joia Mare, se fac focuri pentru cei adormiţi, pentru ca aceştia să se „încălzească”. Lemnele folosite pentru foc nu se taie, ci se rup cu mâna şi nu se lasă deloc jos până acasă.