„Tradiția se va respecta și anul acesta”. În ciuda numărului mare de infecții cu COVID-19, Mitropolia anunță că Paștele Blajinilor va avea loc și vine cu recomandări
Deși șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, a declarat în repetate rânduri că este împotrivă ca să se desfășoare Paștele Blajinilor în perioada 7 – 8 iunie și a recomandat autorităților să fie din nou amânat, deoarece Republica Moldova se află actualemnte în epicentrul epidemei de COVID-19, totuși sărbătoarea va avea loc. În acest sens, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a anunțat că „tradiția va fi respectată” și a venit cu un șir de reomandări.
„Tradiția se va respecta și anul acesta, însă toate activitățile de omagiere vor fi restrânse. Astfel, ținând cont de recomandările autorităților civile, pentru a evita orice situații neplăcute și din respectul pentru semenii noștri, Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove vine cu următoarele recomandări :
- În primul rând, îndemnăm pe toți participanții la slujbe să țină cont de sfaturile autorităților și să respecte măsurile de siguranță și de protecție recomandate. Persoanele care s-au întors din străinătate, se află în perioada de carantină, prezintă careva simptome, sau fac parte din grupul sporit de risc, sunt rugați să se abțină de la participarea lor fizică la sfintele slujbe și să sporească în rugăciune la casele lor, aprinzând o lumânare și făcând gesturi de caritate în amintirea celor apropiați.
- Îndemnăm, credincioșii să evite aglomerările tradiționale din jurul mormintelor și să respecte distanța sanitară.
- De asemenea, venim cu rugămintea ca și-n acest an creștinii să se abțină de la organizarea meselor copioase în cimitire și consumul de băuturi alcoolice. Întâlnirile dintre rude și celelalte tradiții legate de această zi, vor fi săvârșite într-un cerc restrâns de oameni și în mod privat”.
Recent, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a declarat că rata de contaminare cu noul tip de coronavirus este încă foarte ridicată în Republica Moldova și a precizat că cetățenii ar trebui „să se abțină de la această sărbătoare”.
„Paștele Blajinilor este o întrunire masivă a populației. Ne-am expus referitor la întrunirile în masă. Poziția ANSP a fost de a anula în general aceste manifestări. Pledăm mai departe pentru aceasta. Dar o să vedem cum evoluează situația epidemiologică. Rata de infectare este mare râmâne a fi una destul de ridicată. Sunt factori de risc și premise pentru ieșirea de sub control a situației. Acum ar fi să ne abținem de la această sărbătoare și să-i pomenim altfel pe cei trecuți în Lumea celor Drepți”, a declarat Nicolae Furtună în cadrul conferinței de presă organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale(MSMPS), pe 22 mai.
În condițiile în care R. Moldova s-a aflat până la data de 15 mai în stare de urgență în legătură cu prevenirea riscului de răspândire a pandemiei de Covid-19, Mitropolia Moldovei a anunțat la începutul lunii aprilie că sărbătoarea Paștelui Blajinilor se amână până cel puțin în prima duminică din prima lună de vară.