Topul criteriilor care au stat la baza întocmirii plângerilor adresate Consiliului de Egalitate
Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii a constatat o creștere a numărului plângerilor privind faptele de discriminare pe criteriu de sex și/sau gen pe parcursul anului 2019. De asemenea, oamenii continuă să fie discriminați pentru că vorbesc o limbă diferită sau pentru faptul că au o dizabilitate. Informația a fost prezentată în Raportul general al Consiliului privind situația în domeniul prevenirii și combaterii discriminării în R. Moldova, pentru anul 2019.
În anul 2019, s-a constatat o creștere a plângerilor privind faptele de discriminare pe criteriu de sex și/sau gen. Din totalitatea deciziilor de constatare, Consiliul pentru Egalitate a raportat că 25% dintre acestea au fost determinate de acst criteriu.
Aceste lucruri au loc din cauza lipsei condițiilor adecvate care ar permite și încuraja îmbinarea obligațiilor de serviciu cu cele familiale. Angajatorii refuză să angajeze persoane cu responsabilități familiale. Se difuzează publicitate sexistă și există hărțuirea pe criteriu de sex în relațiile de muncă din partea superiorilor.
Discriminarea pe criteriu de limbă
Discriminarea pe criteriu de limbă vorbită a stat la baza a 22,5% din totalul deciziilor de constatare emise de către Consiliu în anul 2019.
Problemele identificate aici țin de: imposibilitatea persoanelor care aparțin minorităților naționale de a utiliza limba rusă în fața instanțelor de judecată; nerespectarea dreptului reprezentanților minorităților naționale de a primi răspuns în limba în care au formulat adresarea; evidențierea nejustificată a etniei în articolele de presă; accesul discriminator la informația privind instrucțiunile de folosire a medicamentelor; comportamentele diferențiate generate de necunoașterea limbii de stat
Discriminarea pe criteriu de dizabilitate
Alte 13,75% dintre deciziile de constatare emise de Consiliu, în 2019, au fost în baza criteriului de dizabilitate, 54,5% dintre cazurile de discriminare având loc în accesul la bunuri și servicii disponibile publicului.
Examinând plângerile parvenite, legislația în vigoare, precum și proiectele de acte normative, Consiliul a identificat următoarele probleme: insuficiența politicilor efective de încadrare în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități; limitarea accesului la bilete de recuperare
balneosanatorială; îngrădirea accesului la facilități fiscale și vamale pentru persoanele cu dizabilități locomotorii; menținerea unei formule de calcul a venitului lunar minim garantat per familie la accesarea ajutorului social care face imposibilă eligibilitatea persoanelor cu dizabilități severe;
impedimente de acces în unitățile de comercializare a produselor alimentare pentru persoanele cu dizabilități de vedere însoțite de câinele ghid; inaccesibilitatea instituțiilor de învățământ pentru elevii cu dizabilități; neasigurarea accesului la învățământ liceal pentru elevii cu dizabilități auditive și, problemă comună pentru toate domeniile, neconștientizarea necesității de a recurge la măsuri de acomodare rezonabilă a necesităților specifice persoanelor cu dizabilități.
263 de dosare au fost soluționate de Consiliu pe parcursul anului 2019. Din numărul total de dosare finalizate, 235 au fost soluționate prin emiterea deciziilor, 11 plângeri au fost încetate/retrase de către petiționari din motive personale, 16 au fost soluționate pe cale amiabilă, iar pentru o plângere a fost emis aviz consultativ.