Tiraspolul răspunde după introducerea taxelor vamale: presiuni asupra proprietarilor de terenuri agricole și tarife mai mari la serviciile comunale
Autoritățile neconstituționale de la Tiraspol planifică să introducă mai multe taxe și să revizuiască o serie de reglementări ce vizează agenții economici moldoveni, proprietarii de terenuri din raionul Dubăsari și automobilele cu plăcuțe naționale în regiune. Măsurile sunt un răspuns la introducerea taxelor vamale pentru regiunea transnistreană de către Guvernul de la Chișinău, începând cu 1 ianuarie, și au menirea de a suplini bugetul transnistrean, care ar urma să aibă pierderi odată cu introducerea prevederilor noului Cod Vamal al Republicii Moldova și asupra regiunii, relatează Zona de Securitate.
Mai exact, potrivit sursei citate, s-a decis vămuirea mărfurilor transportate de proprietarii de terenuri din raionul Dubăsari la nord-est de autostrada Tiraspol – Camenca, precum și exportul produselor agricole de pe aceste terenuri de persoane fizice și juridice din satele Doroțcaia, Pârâta, Coșnița, Pohrebea, Cocieri, Molovata Nouă, Vasilievca. Localitățile se află în stânga Nistrului, dar sunt sub jurisdicția autorităților constituționale.
Anterior, această categorie de utilizatori ai terenurilor era scutită de încasarea taxelor vamale și a plăților vamale la efectuarea operațiunilor de activitate economică.
În comunicatul de la Tiraspol, emis marți, 9 ianuarie, se mai spune că proiectul de lege privind terenurile va ajunge în curând la pretinsul parlament local pentru examinare, dar redacția platformei Zona de Securitate menționează că a fost anunțată de fermierii din aceste localități că deja nu mai pot transporta marfa agricolă, fiind stopați la pretinsele puncte vamale.
În plus, s-a anunțat despre faptul că proprietarii de mașini cu numere de înmatriculare moldovenești cu domiciliul permanent în satul Doroțcaia, raionul Dubăsari, vor plăti o taxă de vinietă. Localitatea se află sub jurisdicția R. Moldova, plata pentru vinietă ar urma să fie percepută în momentul în care șoferii vor traversa pretinsele posturi vamale transnistrene.
Guvernul separatist și-a revizuit abordarea și privind stabilirea tarifelor pentru serviciile comunale în 2024 – alimentare cu gaze, servicii în sectorul energiei electrice, servicii de furnizare a energiei termice, alimentare cu apă și canalizare.
De la 1 februarie, pentru persoanele juridice situate în regiunea transnistreană, dar aflate sub jurisdicția R. Moldova, costul tarifelor va corespunde cu cele stabilite la nivel național de autoritățile constituționale. Schimbările îi vor afecta și pe cei care lucrează în organele guvernamentale și administrative, în organizații, instituții sau întreprinderi ale R. Moldova, dar sunt stabilite în regiune.
Un mecanism similar a funcționat în 2015 și 2016, mai notează sursa citată. Plata urmează a fi efectuată în așa zisele ruble transnistrene. Această decizie ar putea viza școlile cu predare în limba română, Inspectoratul de Poliție Bender, cele două penitenciare din regiune, dar și instituții din satul Varnița, sau alte sate din apropierea regiunii ce continuă să fie conectate la sistemele transnistrene de aprovizionare cu apă, canalizare și energie termică.
Astfel, pentru 1 metru cub de gaz, organizațiile moldovenești vor plăti 15,97 ruble transnistrene, pentru 1 kilowatt de energie electrică – 2,54 ruble, pentru 1 metru cub de apă – mai mult de 11 ruble. Costul încălzirii pe lună va fi de 2.942 de ruble.
Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că va solicita lămuriri din partea transnistreană cu privire la ultimele decizii luate.
„Problema va fi analizată la următoarea întâlnire a reprezentanților politici în cadrul negocierilor privind reglementarea transnistreană, care va avea loc în ianuarie”, a transmis Chișinăul.
Potrivit noului cod vamal al R. Moldova, toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, vor achita taxa vamală pe principii generale, ținând cont de preferințele acordate în conformitate cu Tratatele și Acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.