Tiraspolul prelungește cu 60 de zile codul galben de „alertă teroristă” în regiunea transnistreană
Tiraspolul prelungește cu 60 de zile codul galben de „alertă teroristă” în regiunea transnistreană. Decretul a fost semnat, vineri dimineața, 18 noiembrie, de pretinsul lider Vadim Krasnoselski. Decizia este valabilă pentru perioada 20 noiembrie 2022 – 19 ianuarie 2023.
Până în prezent, așa numitele autorități din stânga Nistrului prelungeau codul galben de „alertă teroristă” la fiecare 15 zile. Anterior, în regiune a fost declarată stare de urgență în economia, după ce Gazprom a redus volumul de gaz pentru R. Moldova.
La sfârșitul lunii aprilie 2022, așa-zisele autorități de la Tiraspol au introdus nivelul roșu de alertă de securitate, conform căruia libera circulație din regiunea transnistreană a fost restricționată până pe 10 mai inclusiv, după ce pe 25, 26 și 27 aprilie, în regiunea transnistreană au avut loc mai multe explozii. O nouă provocare în stânga Nistrului a avut loc pe 3 mai și 4 mai.
Pe 10 mai, Tiraspolul a prelungit codul roșu de alertă teroristă până pe 25 mai. La trei zile după această decizie, așa-zisul minister de interne din regiunea transnistreană a anunțat că în dimineața zilei de 13 mai au avut loc două tentative de incendiere a unor clădiri din regiune. Primul caz ar fi fost înregistrat la un depozit de petrol, iar al doilea – lângă clădirea așa-numitului Comisariat Militar din regiune. Potrivit sursei citate, în ambele cazuri nu au fost raportate pagube sau victime.
- Așa-zisul minister de interne de la Tiraspol susține că persoane necunoscute ar fi încercat să incendieze două clădiri din regiunea transnistreană
- Așa-zisele autorități din stânga Nistrului: autorii tentativei de incendiere a unei clădiri din regiunea transnistreană ar fi cetățeni ai R. Moldova. Tiraspolul solicită PG investigarea comună a incidentului, iar PG spune că solicitarea este în curs de examinare
Ulterior, în regiune a fost stabilit așa-numitul cod galben de alertă de securitate pentru perioada 25 mai-08 iunie 2022, care până în prezent era prelungit cu câte 15 zile.
Regiunea transnistreană nu este recunoscută de niciun stat din lume. Teritoriul și-a declarat „independența” în 1991. Acesta a fost urmat de conflictul armat din 1992, care a ucis câteva mii de oameni. R. Moldova nu a recunoscut secesiunea PMR. Relațiile dintre R. Moldova și regiunea transnistreană, unde este staționată până astăzi armata a 14-a, rămân nerezolvate.