Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Tinerii specialiști din domeniul medicinei…

Tinerii specialiști din domeniul medicinei și farmaciei vor beneficia de indemnizații majorate și compensații din bugetul de stat

Sursa: depositphotos.com

Joi, 13 iunie, Parlamentul Republicii Moldova a votat în prima lectură proiectul de modificare a Legii ocrotirii sănătății. Inițiativa privind modificarea Legii ocrotirii sănătății aparține Ministerului Sănătății. Scopul noilor prevederi este atragerea și menținerea în sistemul medical a tinerilor specialiști în special în zonele rurale, unde se atestă о insuficiență de cadre medicale. 

Astfel, tinerii specialiști cu studii superioare de licență au fost incluși în lista beneficiarilor de indemnizații și compensații acordate din bugetul de stat, conform comunicatului de presă emis de Parlament. Potrivit inițiativei legislative, a fost extinsă perioada obligatorie de activitate, de la 3 la 5 ani de la repartizare, precum și de acordare a facilităților, inclusiv a indemnizației mărite, absolvenților cu studii superioare de licență în medicină și cu studii postuniversitare de rezidențiat. Mai mult, lucrătorii medico-sanitari și farmaceutici, angajați în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice din orașe și sate, inclusiv din componența municipiilor Chișinău și Bălți, care au domiciliul aflat în afara localității unde activează, vor beneficia de compensarea cheltuielilor pentru navetă.

Cel mai mare deficit de specialiști se înregistrează la  specialitățile precum medicină de familie, anestezie și terapie intensivă, radiologie și imagistică medicală, medicină internă, medicină de urgență, cardiologie și pediatrie. Conform datelor statistice, în anul 2022, în sistemul ocrotirii sănătății din țară activau circa 12 600 de medici și 23 687 de personal medical cu studii medii.

De menționat că suma indemnizațiilor și compensațiilor, precum și modul de acordare a acestora vor fi stabilite de Guvern. Documentul va fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Gabriela Munteanu, stagiară ZdG